Hiekkavalu

korujen valmistus hopeasta ja muista metalleista; tekniikat, materiaalit ja työvälineet.

Valvojat: Cattleya, Muikku, Eowyn, inkku, Henna

Avatar
Pätkä
sijoittaa jalokivilaatuun
Viestit: 831
Liittynyt: Ke Tammi 10, 2007 15:39
Lasku: 5
Paikkakunta: Pori

Hiekkavalu

ViestiKirjoittaja Pätkä » Ma Elo 27, 2007 19:20

Onko hiekkavalu tuttua?

Tilasin tänään hiekkavalukehikon, hiekkaa ja tinaa.

Olisi kiva kuulla, jos jollakulla on hiekkavalusta kokemuksia tai ulkomaisia linkkejä asiaan liittyen.

*muoks* tässä lontoonkielisiä linkkejä:
http://www.warehamforge.ca/neindex.html
http://www.pewter.it/02_pewter_caratter ... peltro.htm
Avatar
mikkopee
silmäilee HillTribe-hopeaa
Viestit: 548
Liittynyt: Ke Syys 27, 2006 13:39
Lasku: 5

Re: Hiekkavalu

ViestiKirjoittaja mikkopee » Ti Elo 28, 2007 16:02

Pätkä kirjoitti:Onko hiekkavalu tuttua?

Tilasin tänään hiekkavalukehikon, hiekkaa ja tinaa.

Olisi kiva kuulla, jos jollakulla on hiekkavalusta kokemuksia tai ulkomaisia linkkejä asiaan liittyen.

*muoks* tässä lontoonkielisiä linkkejä:
http://www.warehamforge.ca/neindex.html
http://www.pewter.it/02_pewter_caratter ... peltro.htm


Tuttua on. Kysele pois vain mitä haluat tietää :)
Avatar
Pätkä
sijoittaa jalokivilaatuun
Viestit: 831
Liittynyt: Ke Tammi 10, 2007 15:39
Lasku: 5
Paikkakunta: Pori

ViestiKirjoittaja Pätkä » Ti Elo 28, 2007 16:52

Teen ensin tinasta jotain kokeiluja. Miten pieniä koruja siten pystyy valamaan ja voiko tehdä malleja vaikkapa savesta tai muovailuvahasta?
Avatar
mikkopee
silmäilee HillTribe-hopeaa
Viestit: 548
Liittynyt: Ke Syys 27, 2006 13:39
Lasku: 5

ViestiKirjoittaja mikkopee » Ti Elo 28, 2007 17:22

Pätkä kirjoitti:Teen ensin tinasta jotain kokeiluja. Miten pieniä koruja siten pystyy valamaan ja voiko tehdä malleja vaikkapa savesta tai muovailuvahasta?


Muovailuvahasta et, savesta ehkä. Riippuen mallista. Savi pitää polttaa ensin. Mikään hauras tai pehmeä ei muotintekoa kestä.

Kohtalaisen pieniä, mutta ei kovin monimutkaisia. Muotojen pitää olla pääsääntöisesti "päästäviä".

Muista sitten että samoja työkaluja ei sitten saa käyttää tinan ja hopean käsittelyssä! Mieluiten tee koko hommat ihan eri paikoissa. Tina tuhoaa hopean jo viilaankin tarttuneena.
Kattokassinen
hamstraa hopeahelmiä
Viestit: 118
Liittynyt: To Marras 03, 2005 20:47
Lasku: 5

ViestiKirjoittaja Kattokassinen » Ti Elo 28, 2007 19:32

minä olen kopionut lasisydämmiä ohuita simpukankuoria ja kristallisia eläimiä, eikä niistä ole hajonnut mikään kun ensin asettaa hiekaa käsin tarpeeksi muotin päälle ennenkuin vasaralla tiivistää sen.Kehikoiden välissä olen käyttänyt talkkijauhoa (juuri sitä mitä vauvojen pepuissa käytetään)ettei valupuoliskot tartu toisiinsa kiinni.
Avatar
Maikki
sijoittaa jalokivilaatuun
Viestit: 2556
Liittynyt: Ke Marras 02, 2005 14:37
Lasku: 5
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

ViestiKirjoittaja Maikki » Ti Elo 28, 2007 21:12

Olin joskus Petäjävedellä ollessa valinnaiskurssilla metallivalussa. Tein (muistaakseni pronssi-)valua varten muotin tai sen mallineen, jonka ympärille hiekka ahdettiin, polymeerimassasta (Fimo, Cernit, Sculpey tms.) jonka kovetin uunissa ihan normaalisti. Muuten en ole metallivalua tehnyt kuin tuolla viikon kurssilla ja siitäkin on aikaa.
Jusa
hamstraa hopeahelmiä
Viestit: 141
Liittynyt: La Maalis 22, 2008 9:29
Lasku: 5
Paikkakunta: Nurmijärvi

ViestiKirjoittaja Jusa » Ma Maalis 24, 2008 10:22

Helmettisäännöistä en ihan saanut selville että onko vanhojen ketjujen nostelu sallittua, mutta kun nyt itseänikin kiinnostaa tällainen tinanvalanta, niin ajattelin tänne kirjoittaa...

Löysin tällaisen englanninkielisen linkin jossa on aika kattavasti kaikenlaista mukaanlukien hiekkavaluhommat (tinanvaluosio löytyy kun kelaa sivulla alaspäin): technologystudent

Itse en ole ikinä tinaa valanut, en ole edes sulatellut niitä hevosenkenkiä uutenavuotena. Mulla olisi sellainen kysymys teille viisaammille että mitenkä kuuman lämpötilan tinan sulattaminen käytännössä vaatii? Jostain kyllä luin että joku 250 C riittää, mutta saako tuollaisen lämmön aikaiseksi esim. keittiöhellalla, kun ei viitsisi kaasupoltinta välttämättä hankkia ja saunan uuni on vähän ahdas.

Ja Pätkältä haluan udella että tarkoititko ekassa viestissäsi tuolla hiekkavalukehikolla juuri tuon tyyppistä puukehikkoa joka näkyy noilla antamillani sivuilla? Jos niin mistä tilasit kehikon ja tinat? :D

EDIT: Vastaanpa itse osittain omaan kysymykseeni, eli ainakin slöjd-detaljerista löytyy valutinaa, hiekkaa ja valukehikkoja (ilmeisesti kuitenkin valumuotin nimellä)...
Viimeksi muokannut Jusa, Ma Maalis 24, 2008 11:14. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Painu Helmettiin!!!
Jorisa
sijoittaa jalokivilaatuun
Viestit: 5428
Liittynyt: La Syys 22, 2007 15:19
Lasku: 5
Paikkakunta: Harjavalta
Viesti:

ViestiKirjoittaja Jorisa » Ma Maalis 24, 2008 10:57

on sallittua, just tälleen kuuluu nostella ketjuja, ja kirjotella perään jos on jotakin asiaa, kun kerran tänne tulee uusia ninku siekin ja nää asiat on ihan hyvä että välillä tulee esille. Mää esmes oo koskaan tällasta ketjuu ees nähny :shock:
Porukassa, mutta yksin.
Avatar
pomppaloora
silmäilee HillTribe-hopeaa
Viestit: 614
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2007 18:10
Lasku: 5
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

ViestiKirjoittaja pomppaloora » Ma Maalis 24, 2008 22:29

Tjaah. Tinan sulatus... :? Mistään en mitään tiiä :lol: ...mutta luulisin että tina vois sulaa jopa sähköhellassa. Riippuu seoksesta. Ja sit kannattaa olla tarkka ku monissa tinaseoksissa on ties mitä lyijyä ja antimonia (slöjd-detaljerillakin) mikä ei kai oo ihan terveellistä. :? Että empä välttämättä samassa uunissa pullaa paistais.. :lol: ...mutta kaikkihan selviää kokeilemalla! Raportoi toki tuloksista!
Me ollaan koulussa just harjoteltu alumiinivalua heikkavalulla. Hauskaa hommaa!
Meillä on käytetty sellasia puukehikkoja, en kyllä tiiä mistä noi ne hankkii..
~iloluontone ihimine~
http://www.kultaseppanissi.fi
Avatar
Pätkä
sijoittaa jalokivilaatuun
Viestit: 831
Liittynyt: Ke Tammi 10, 2007 15:39
Lasku: 5
Paikkakunta: Pori

ViestiKirjoittaja Pätkä » Ma Maalis 24, 2008 22:54

Ostin metallikehikon Kankurinaitasta, kuten hiekan ja tinankin, mutta: :oops: en oo vielä ehtinyt kokeilla sitä.

Tina on elintarviketinaa, joten ei pitäis olla kovin myrkyllistä ja pitäis sulaa hellalla.

Edellisviikolla ostin Sar-Machinelta keraamisen kauhan (sekä "jöötin"), että voin alkaa hopeaakin sulattelemaan, kun vaan olis aikaa tarjolla...
Jusa
hamstraa hopeahelmiä
Viestit: 141
Liittynyt: La Maalis 22, 2008 9:29
Lasku: 5
Paikkakunta: Nurmijärvi

ViestiKirjoittaja Jusa » Ti Maalis 25, 2008 12:06

Nythän tämä vasta alkoikin kiinnostamaan :D Olisi aika kätevää sulatella tinat kotihellalla ja tuolla slöjd-detlajerissakin näytti olevan tuollainen paistinpannumallinen tinakauha. Siellä myytävää antimonitinaa en kyllä haluaisi käyttää, ja satuin tuskaisen googlaamisen jälkeen löytämään tällaisen kaupan: Lasipaja Väisälä.

Tuolla näyttäisi olevan lyijytöntä tinaa kohtuullisissa myyntierissä, mutta sanokaas vielä että olihan nuo alkuainelyhenteet jotenkin tähän tyyliin: Sn = tina, Cu = kupari, ja Ag = hopea? (Oma kemiantietämykseni on hieman päässyt rapistumaan eikä olisi kiva jälkeenpäin kuulla tilanneensa jotain antimonitinaa...)
Painu Helmettiin!!!
Avatar
Virpi
sijoittaa jalokivilaatuun
Viestit: 1197
Liittynyt: To Touko 18, 2006 14:11
Lasku: 5
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Virpi » Ti Maalis 25, 2008 12:16

Kattokassinen kirjoitti:minä olen kopionut lasisydämmiä ohuita simpukankuoria ja kristallisia eläimiä, eikä niistä ole hajonnut mikään kun ensin asettaa hiekaa käsin tarpeeksi muotin päälle ennenkuin vasaralla tiivistää sen.Kehikoiden välissä olen käyttänyt talkkijauhoa (juuri sitä mitä vauvojen pepuissa käytetään)ettei valupuoliskot tartu toisiinsa kiinni.


Sorry, jos on toistoa, mutten haulla löytänyt, olenko jo kirjoittanut tämän moneen kertaan. :oops:

Olen valanut mm. simpukoita Ari Vuorelan oppien mukaan. Jos haluaa lopullisen esineen hopeasta, tehdään ensin kuitenkin hiekkavalu tinasta. Tärkein sääntö on, että tina- ja hopeaesineilä oltava eri työkalut, kullekin omat viilansa, sahanteränsä jne.

Hiekkakakku tehdään kuten Kattokassinen kuvasi. Tässä hieman ylimalkainen kuvaus eikä ole mikään oppikirjaesimerkki, kun muistiinpanoni eivät ole kirjoitushetkellä kädenulottuvilla.

Valettava muotti talkitaan (natusanin baby-talkki kelpaa mainiosti, kukin valitkoon, mitä hyllystä löytyy) ja asetetaan pohjalle keskelle valukehikon puolikasta (saranat alaspäin). Öljyhiekkaa tampataan kovaksi kehikon sisään laitojen tasalle, käännetään kehikkö, talkitaan ja asetetaan toinen kehikkö päälle. Tampataan, tehdään juoksutukset ja kaatoaukko suppilon muotoon. Muistetaan ottaa alkuperäinen esine pois! Sulatetaan metalli ja kaadetaan tasaisena virtana hiekkaan. HUOM! Metallia tarvitaan enemmän kuin alkuperäinen malli on, sillä "suppilokin" tulee valuaineesta. Sitten avataan kehikko, tiputetaan hiekat uuteen käyttöön, sahataan suppilotappi pois ja viimeistellään esine. Muista harjata ylimääräinen hiekka pois.

Jos teit tinasta, voit viilata (niillä tinaan tarkoittamillasi työkaluilla) valettua esinettä ja tehdä vielä mallintarkistuksia ennen varsinaista hopeavalua. Hopeinen esine viimeistellään tietysti halutun mukaisesti eli kiillotukset, poraukset, tummennukset ovat sallittuja.

Valutöissä on muistettava suojaukset, sillä metalli on todella kuumaa. Ota kunnolliset nahkaessu ja käsineet käyttöön. Tina sulaa ihan vaan liedellä kattilassa, mutta hopea (varsinkin isompi määrä) tarvitsee järeämmän lämmön. Kurssilla käytimme hopean sulatukseen uunia.

Valu on kyllä paras konsti päästä eroon pienistä langan pätkistä, levyn kappaleista ja kaikesta ylimääräisestä. Tässäkin laatu on tarkkuutta ts. metalleja ei saa sekoittaa, sillä leimaus tehdään pienimmän pitoisuuden mukaan: jos mukana on 900, 925, 999, on leiman oltava 900.

Palaa sivulle “%s” Hopea ja muut metallit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa