Yrityksen perustaminen

Hinnoittelu, myynti, kirjanpito, tekijänoikeudet, lainsäädäntö jne.

Moderators: Cattleya, Muikku, Eowyn, inkku, Henna

User avatar
Muikku
Moderaattori
Posts: 4078
Joined: Thu Apr 19, 2007 20:36
Lasku: 5
Location: Etelä-Karjala
Contact:

Yrityksen perustaminen

Post by Muikku » Wed Jul 16, 2008 12:36

Löysin haulla erinäisiä ketjuja liittyen kirjanpitoon, yrittämisen hyötyihin ja haittoihin, mutten tällaista yhtä ketjua johon voisi kaikki yrityksen perustamiseen liittyvät hommelit, ohjeet ja käytännön kokemukset koota. Modet poistanevat jos kokevat tarpeettomaksi :wink: ja elleivät niin lisäilkäähän kokemuksia ja neuvoja tänne. Varmaan tässä unohdankin jotain mutta pistän nyt jotain pääkohtia ylös.

Yhtiömuodon valinta on tärkeä verotuksellisesti. Suurin osa valinnee toiminimen, joka sopii hyvin silloin, kun toiminta on kohtalaisen pienimuotoista ja työvaltaista ja kun perustajia on yksi. Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö ovat ns. henkilöyhtiöitä (=tarvitaan enemmän kuin yksi ihminen), osakeyhtiö on jo sitten eri kaliiberia. Kaikki kolme ensinmainittua ovat niitä, joissa yrittäjä pistää kaiken omistamansa likoon eli vastaa hlökohtaisella omaisuudellaan firman veloista. Kommandiittiyhtiöissä voi olla mukana sijoittamalla rahaa ns. äänettömänä yhtiömiehenä, jolloin ei ole vastuussa kuin osuudellaan. Osakeyhtiössä vastuussa ollaan samoin vain sijoitetulla osuudella.

Perustaminen onnistuu verotoimistossa perustamisilmoituksella, arvonlisäverohommat hoituu siinä samalla. Ja kuten tuolla hopeakimppaketjussa olikin puhe, niin toimiala kannattaa määritellä alusta lähtien riittävän laajaksi koska muutokset maksavat rahaa. Viime vuonna toiminimen perustaminen maksoi 65 euroa. Yllättävän moni yrittäjä on saanut läpi toimialan "kaikki laillinen liiketoiminta", joka ennen ei mennyt läpi kirveelläkään mutta nyt sitä näkee Kauppalehdessä lähes jokaisen uuden firman toimialana. Se on ehkä riittävän kattava :wink:

Liiketoimintaa voi harjoittaa myös ilman yrityksen perustamista. Tässäpä lainaus suoraan verottajalta "Liiketoiminnan harjoittaja ei ole arvonlisäverovelvollinen eikä hänen tarvitse antaa perustamisilmoitusta, jos tilikauden liikevaihto on enintään 8 500 euroa." Pienimuotoinen toiminta onnistuu siis ilmankin, ihan yksityishenkilönä, tosin tuo liikevaihto täyttyy yllättävän nopeasti. Ja jos tekee voittoa, niin se luonnollisesti pitää verottajalle ilmoittaa. Jos voittoa on riittävästi, siitä joutuu maksamaan myös veroa. ALVista löytyy parhaiten tietoa verottajan sivuilta www.vero.fi tai julkaisusta Uuden yrittäjän vero-opas. Se on päivitettykin viime vuonna.

Starttirahaa varten tarvitaan lausunto, jonka saa alueen yrityshautomosta/kehitysyhtiöstä/työvoima- ja elinkeinokeskuksesta tai mikä liekään nimeltään missäkin - sieltä saa muutenkin hyvää tietoa ja paljon, joten siellä kannattaa käydä ihan ensimmäiseksi työvoimatoimiston jälkeen. Vakuutukset hoituvat vakuutusyhtiössä.

YEL eli yrittäjän eläkevakuutus on lakisääteinen. Samoin jos työskentelee puolison yrityksessä tai jos omistaa osan toisesta yrityksestä ja perustaa oman, saattaa joutua YEL-maksajaksi, kannattaa olla tarkkana ja epäselvissä tapauksissa pyytää etukäteen kirjallinen lausunto Eläketurvakeskuksesta. YELin peruste, vuosityötulo, eli itse arvioitu summa mitä ehkä vuodessa tienaa, toimii myös tapaturmavakuutusten maksuperusteena. Jos siis vetää YELin ihan minimille, voi käydä kuten monelle tutulle: yritystoiminnan keskeytyessä tapaturmaan ei rahaa tulekaan mistään. Ansio kannattaa siis yrittää arvioida aika kohdalleen. Aloittava yrittäjä saa YEListä helpotusta olikohan 16 kuukauden ajan.

Tapaturmavakuutus ei muuten ole lakisääteinen. Mutta, rakkaat kullat, se kannattaa siitä huolimatta ottaa. Nimim. kokemusta on. Lisäksi on olemassa vastuu- ja keskeytysvakuutuksia, jotka koruhommissa eivät ehken ole tarpeen mutta esmes remonttihommissa hyvinkin.

Ja toiminimelle riittää yksinkertainen kirjanpito, ts. ostot ja myynnit siististi aikajärjestyksessä ja kaikista tapahtumista tosite tallessa.
Laskevan taloussuhdanteen aikana on viisainta sijoittaa jalometalleihin. Myös puolijalo- ja jalokivet ovat järkevä sijoituskohde.
- Muikun talousvinkki, ihan merkonomipohjalta -
Jorisa
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 5428
Joined: Sat Sep 22, 2007 15:19
Lasku: 5
Location: Harjavalta
Contact:

Post by Jorisa » Wed Jul 16, 2008 19:25

ja sitten sellanen juttu, että jos meinaa sitä starttirahaa hakee, niin yrittämistä ei saa aloittaa ennen kuin vasta sen jälkeen kuin on sitä hakenut. Eli ei oo saanut toimia mitenkään sen alan yrittäjänä, muuten sitä aloitustukea ei saa. Sit kannattaa olla valveutunut sen suhteen, että jos joutuu maksaan itelleen sitä eläkettä, pakollista, että se on sitten sellasessa järjellisessä tasossa, koska sen mukaan sitten maksetaan kaikki päivärahat, saikut yms. Ainakin mv:t.
Porukassa, mutta yksin.
User avatar
Eowyn
Ylläpito
Posts: 5470
Joined: Mon May 30, 2005 23:13
Oikea käyttäjä: Olen
Location: Espoo
Contact:

Post by Eowyn » Wed Jul 16, 2008 20:19

Aloittavan yrittäjän alennus YEL:ssä on muistaakseni 25% ja sitä saa ensimmäiset 48 kuukautta - eli kaksi vuotta. Ainakin minä sain :D
"I never get involved with my own life. It's too much trouble."
(Michael Garibaldi, Babylon 5)
User avatar
Muikku
Moderaattori
Posts: 4078
Joined: Thu Apr 19, 2007 20:36
Lasku: 5
Location: Etelä-Karjala
Contact:

Post by Muikku » Wed Jul 16, 2008 20:30

Starttirahan suhteen voi varautua siihen, että jatkokauden starttirahaan varattu määräraha onkin loppu ko. vuodelta. Näin kävi monelle silloin, kun tuli mahdolliseksi siirtyä suoraan työntekijästä yrittäjäksi, suosio yllätti valtion täysin. Siinä mielessä firma kannattaa perustaa tälleen loppukesällä tai syksystä, kun eka 6 kk kausi on takana ja hakee pidennystä starttirahaan, voi määrärahoja alkuvuodesta olla paremmin jäljellä... :wink:
Laskevan taloussuhdanteen aikana on viisainta sijoittaa jalometalleihin. Myös puolijalo- ja jalokivet ovat järkevä sijoituskohde.
- Muikun talousvinkki, ihan merkonomipohjalta -
User avatar
Articluna
suunnittelee Balin-matkaa
Posts: 347
Joined: Mon May 05, 2008 22:00
Lasku: 5
Location: Turku

Post by Articluna » Thu Aug 14, 2008 0:51

**EDIT** Meinasin ensin tehdä oman aiheen mutta pistinkin tänne kun hakutoiminnolla katselin hieman...**/EDIT**

apuva... toimialasta.. :oops:

Mitä te, yrittävät helmettiläiset, olette itse sinne pistäneet?
Itse olen ainakin löytänyt tuollaiset kun googlettelin jonkin listan Itseäni lähinnä ajattelin...

Kamala lista...Hopea yms korjut
366101 epäaitojen korujen valmistus
362201 jalokivikorujen ja muiden kultasepäntuotteiden valmistus
514771 kellojen ja jalometallituotteiden tukkukauppa
524871 kultasepänteosten ja kellojen vähittäiskauppa
527301 kellojen ja kultasepäntuotteiden korjaus


Muita koruja (kuulostaapas korskilta)
366101 epäaitojen korujen valmistus

Rengaspaidat yms hässäkät..
524293 vaatteiden erikoisvähittäiskauppa muu
287501 metallituotteiden valmistus, muu


Pätevät myös,...
524293 vaatteiden erikoisvähittäiskauppa muu
514211 vaatteiden tukkukauppa
182201 päällysvaatteiden valmistus, muu
182401 vaatteiden ja asusteiden valmistus, muu
182402 päähineiden valmistus - Helmetti elikkä kypärä päähän

Myös nahkatöitä tulee tehtyä kun keskiaikarompetta tekee...
181001 nahkavaatteiden valmistus
191001 parkitseminen ja muu nahan valmistus
sekä kasa noita ylemmän myymisiä...

Myyyyyöhemmin tulevaisuudessa kun raudan kanssa päästään leikkimään...
284001 metallin takominen, puristaminen ja meistäminen


Ja pitäisihän niitä joskus kaupatakkin...
526201 tori- ja markkinakauppa
526301 vähittäiskauppa muualla kuin myymälöissä muu
526191 postimyynti ja verkkokauppa, muu


**EDIT2**
Vai pitäiskö vaan laittaa toiminimi Miska Kaukinen ja Kaikki Laillinen Liiketoiminta..?**/EDIT2**
~~ Hullu paitaseppä.. ja lievästi mielenvikainen hopeakimppasetä. ~~
~~ http://www.helmetti.fi/chat/ ~~


Nammisissa 20.2.2009 alkaen. :S (... vai tossun alla?)
User avatar
Nunnuli
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 14785
Joined: Mon Jan 22, 2007 8:20
Lasku: 5
Location: Turku
Contact:

Post by Nunnuli » Thu Aug 14, 2008 6:56

Hyvä kun muistit listätä tuon sanan "laillinen" sinne. :lol: Mutsi kun aikanaan perusti firman, näitä alaotsakkeita tuli aika liuta sinne kun firma tekee koulutuksia, teatteriin liittyviä ohjauksia ja esityksiä ja myös taidemyyntiä ja -koulutusta. En tiedä onko näissä joku raja paljonko niitä voi olla.
"Concordia parvae res crescunt, discordia maximae dilabuntur." Eli.. Sovulla pienet asiat kasvavat, eripuralla suuretkin hajoavat.
Jorisa
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 5428
Joined: Sat Sep 22, 2007 15:19
Lasku: 5
Location: Harjavalta
Contact:

Post by Jorisa » Thu Aug 14, 2008 7:27

aika lailla tolla systeemillä vissiin on mennyt nykyään läpi virmojen perustamiset, eli kaikki laillinen liiketoiminta, kunhan sitten muistaa kans, että se sitten on laillista ;):D

Itte eilen naureskelin omia juttujani, millä mut on kirjattu jonnekin y-tunnuksen, tms. alle, että oon tässä mukamas kuvataiteilijakin.... :D:D

enkä siis ikunapäivänä maailmassa oo osannu piirtää saati maalata, taikka tehdä mitään taidetta, mutta ku ne rinnastetaan sitten samaan kategoriaan ton oikeen ammattini kans. :D
Porukassa, mutta yksin.
User avatar
tuula-kaarina
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 891
Joined: Sun May 27, 2007 16:07
Lasku: 5
Location: Jyväskylä
Contact:

Post by tuula-kaarina » Thu Aug 14, 2008 9:00

Muikun juttuun ihan pienen pieni täsmennys Viime vuonna toiminimen perustaminen maksoi 65 euroa. Tämän maksun perii patentti- ja rekisterihallitus vain jos ilmoittautuu kaupparekisteriin. Verottajalle tätä ei siis makseta.

Articluna: Päätoimialaksi taas kannattaa valita se mistä suurin fyffe tilille ropsahtaa tai muuten on pääasiallisin. Kaupparekisteriin ilmoittautumisen yhteydessä kannattaa kaikki muukin toiminta luetelle, koska kaikilla on merkitystä. Termi laillinen liiketoiminta ei verottajan papereihin koskaan päädy (tarkistin toimialakoodiluettelosta)

Jorisan taiteilijamaininta saattaa tulla siitä että teillä on maanviljelystä. Oletko vuosimenettelyssä? Silloin joihinkin veropapereihin tulostuu..."Alkutuottajana ja/tai taide-esineen tekijänä arvonlisäverovelvollinen"

hiiskatti, tämähän taitaa innostua...
*~*~* vierivä "läski" ei sammaloidu*~*~*
Jorisa - ad. 2008
Jorisa
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 5428
Joined: Sat Sep 22, 2007 15:19
Lasku: 5
Location: Harjavalta
Contact:

Post by Jorisa » Thu Aug 14, 2008 9:16

joo, olen vuosimenettelyssä, onneks. Olin aikanaan kuukausimenettelyssä, kun mulla oli sitä muutakin yritystoimintaa, mutta kun sen laitoin telakalle, pääsin vuosimenettelyyn.... :jippii: sanoin suoraan verottajalle, että mää lyön hanskat tiskiin koko yrittämisessä, jos mut tän koruharrastuksen takia nyt sitten muka siirrettäis taas kuukausimenettelyyn. Ei siirretty, kun laitan vaan tulot verotukseen....

Se on niin helpompaa että kaikki tavarat on mun henkilökohtasta omaisuuttani. :D ja tulot vaan laitan verotukseen. Ei ehkä ihan kaikkein järkevintä, mutta mää en oo niin tarkka ton rahan suhteen kuin jotkut. :D
Porukassa, mutta yksin.
User avatar
KatiR
löytänyt aidot helmet
Posts: 238
Joined: Thu Jun 05, 2008 15:32
Lasku: 5
Location: Kajaani
Contact:

Yrittäjyydestä

Post by KatiR » Thu Aug 14, 2008 22:45

En tiedä muista, mutta kyllä oli minun mielestä suht iso homma noitten hakemusten ja lappujen ja lippujen kanssa. Useampi virasto tuli tutuksi ja useita puheluita tuli soiteltua. Se taitaa myös teetättää lisähommaa jos ala käsittelee luovaa/taiteellista hommaa. Meilläpäin useammat virkamiehet kun katsovat lähinnä kieroon; vai että sellasta teet. :raaps:
Tekes ? taitaa olla se virasto jossa avittavat yrittäjiä ja joka myöntää esim. starttipäätöksen työkkärille (joutuu kyllä käymään myös kaupungin puolella myös juttusilla).
Pante
suunnittelee Balin-matkaa
Posts: 326
Joined: Fri May 23, 2008 11:58
Lasku: 5
Location: tuusula
Contact:

Post by Pante » Fri Aug 15, 2008 8:15

Oottekos kaikki saaneet tuon starttirahan? Kun olen kuullut että monet eivät sitä ole saaneet..
sydämellinen pila vai pelkkä onnettomuus
User avatar
Tinjami
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 1397
Joined: Fri Sep 21, 2007 16:27
Lasku: 5
Location: Leppäkorpi/Sastamala
Contact:

Post by Tinjami » Fri Aug 15, 2008 8:47

Mä en toiminimestä tiedä mitään, mut oy:n perustaminen ei nyt niin vaikeaa ollut. Lappunippu toki oli iso, mut ei paha. Osakepääoma on toki myös aika paljon suurempi.

Meillä on yritys nimenrekisteröintivaiheessa eli odotetaan... :roll: Yksi korjauslomake on jouduttu lähettää ja toimialoja, joista osa oli hyvinkin laajoja, oli listattu 47kpl. :lol:

Toimialamme kattaa siis kaiken laillisen ja lähes laittoman toiminnan. :wink:
Ei, en ole hidas.
Olen kroonisesti myöhässä...
User avatar
KatiR
löytänyt aidot helmet
Posts: 238
Joined: Thu Jun 05, 2008 15:32
Lasku: 5
Location: Kajaani
Contact:

Post by KatiR » Fri Aug 15, 2008 13:01

Startin saaminen ei ole itsestään selvyys, ei saa vääristää kilpailua tms. Myös jos olet harjoittanut jo yrittäjyyttä alalla niin sitten et sitä voi saada.
Minulle ainakin sanottiin että jos oisin pitseriaa perustamassa (täällä on jo 11 keskustassa) niin en saisi starttia.
Pante
suunnittelee Balin-matkaa
Posts: 326
Joined: Fri May 23, 2008 11:58
Lasku: 5
Location: tuusula
Contact:

Post by Pante » Thu Aug 21, 2008 17:40

Kävin työkkärissä eilen päivällä ajattelin että sieltä olisivat vähän minua neuvoneet asioissa. Nainen sanoi minulle oikein kärttyisenä, että se ei kuulu heidän hommiinsa tule takasin kun haet starttirahaa...
Hyvin ovat auttavaisia täällä meillä päin :?
sydämellinen pila vai pelkkä onnettomuus
User avatar
Muikku
Moderaattori
Posts: 4078
Joined: Thu Apr 19, 2007 20:36
Lasku: 5
Location: Etelä-Karjala
Contact:

Post by Muikku » Fri Aug 22, 2008 12:13

Pirrautinpa Eläketurvakeskukseen.

Sivutoiminen yrittäjä, joka on siis palkkatyössä, ei ole YELin piirissä, elleivät veroilmoituksessa ilmoitettavat sivutoimisesta yrityksestä saadut tulot ylitä 6186 euroa (tämän vuoden luku). Piti varmistaa, kun yksi sivutoiminen yrittäjä sai tuossa niskaansa kolmen vuoden maksamattomat YELit :shock:
Laskevan taloussuhdanteen aikana on viisainta sijoittaa jalometalleihin. Myös puolijalo- ja jalokivet ovat järkevä sijoituskohde.
- Muikun talousvinkki, ihan merkonomipohjalta -
Post Reply