Aloittavan helmeilijän opas

Yleistä keskustelua koruharrastuksesta: korujen suunnittelusta, väreistä, mitoituksesta jne. - eli niistä koruharrastukseen liittyvistä aiheista, joille ei ole omaa osiotaan. Myös jäsenesittelyt kuuluvat tähän osioon.

Moderators: Cattleya, Muikku, Eowyn, inkku, Henna

User avatar
Kalottikuupatar
suunnittelee Balin-matkaa
Posts: 476
Joined: Sat Jul 30, 2011 15:13
Oikea käyttäjä: Olen
Contact:

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by Kalottikuupatar » Mon Jan 02, 2012 2:35

mawieläin wrote:Hei!
Olen ERITTÄIN aloittelija koruntekijä (ensimmäiset tilaukset vielä postissa...) ja kaiken mitä nyt osaan olen oikeastaan tätä kautta oppinut, että kiitoksia!! :D
Joitain kysymyksiä on ehtinyt herätä enkä täältä ole vastausta löytänyt eli:

Milloin käytetään solmusuojaa ja milloin päällyshelmeä (eli suojahelmeä?) ?
Kun teen korua vaijerilla niin käytänkö silloin kiinnityshelmeä sekä päällyshelmeä vai miten ?
Ja noita vaijereitakin on vaikka minkälaista niin mitä vaijeria ostaisin?

Olisi hyvä tietää sellasia näppäriä "paketteja" noista vaijeri+kiinnityshelmi+päällysheli-systeemeistä (ja muistakin) eli minkä kokoisia ostaa keskenään.
En haluaisi ostaa ns eriparisia!
Kiitos jo etukäteen! :)
Voin vastailla miten itse tykkään käyttää, variaatioita varmasti monia. Minä käytän solmusuojia jos teen langalla, olen jonkin verran kevyitä koruja jotka tulevat sellaiseen "ei vaativaan" käyttöön tehnyt ihan kaksinkertaiseen helmilankaan pujotellen ja silloin solmusuoja on tosi hyvä. Päällyshelmet taas puristetun kiinnityshelmen päälle vaijeriin, itse tykkään myös käyttää vaijerinsuojia jotka vähän suojaavat kulumiselta ja hankaukselta.

Itselläni on ollut 7-säikeistä vaijeria, jotain puolen millin paksuista about, muistaakseni, lähinnä kustannussyistä. Mitä enemmän säikeitä, sitä kestävämpää, paksuus kannattaa tietenkin valita sen mukaan että menee vielä läpi helmistä joita haluaa käyttää.

Jos käytät niitä tavallisia parimillisiä kiinnityshelmiä jotka litistää lituskaksi ja päälle laittaa päällyshelmen, kannattaa käyttää vähintään 4mm päällyshelmeä koska pienemmänä kanssa saa todella asetella että se peittää koko kiinnityshelmen. Näin kantapään kautta opittuna :D

Tässäpä minun vinkit, kokeneemmilta varmasti enemmän ;)
User avatar
Eowyn
Ylläpito
Posts: 5470
Joined: Mon May 30, 2005 23:13
Oikea käyttäjä: Olen
Location: Espoo
Contact:

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by Eowyn » Mon Jan 02, 2012 11:36

Kiinnityshelmet kannattaa puristaa ihan erityisillä crimp-pihdeillä, jolloin niitä ei puristeta vain littanaksi vaan ikään kuin kaksin kerroin. Siten ne menevät pieneen tilaan ja pienempikin crimp cover (eli sellainen päällyshelmi) riittää. Muistaakseni mulla on 3,2 mm:n crimp coverit ja käytän 2x2 mm kiinnityshelmiä. :D
"I never get involved with my own life. It's too much trouble."
(Michael Garibaldi, Babylon 5)
User avatar
Beths
aloittelee siemenhelmillä
Posts: 5
Joined: Tue Oct 09, 2012 11:51
Oikea käyttäjä: Olen
Location: Salo
Contact:

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by Beths » Thu Oct 11, 2012 15:54

Täällä kanssa yksi vastsa-alkanut tonttu. Onko jotain hyviä vinkkejä tuolle taivuteltavalle kuparilangalle? Itse tykkään pehmeästä, mutta olen kokeillut vasta yhtä "merkkiä" ja seuraavaa pitäisi pistää ostoslistalle, joten onko näissä jotakin muita eroja kuin "kovuus".

Tällainen tällähetkellä
http://i243.photobucket.com/albums/ff28 ... og1-16.jpg

Muoks// Ja siitä piti vielä kysyä, että tuo pehmein lanka ei varmaan ole kovin käypä esim. välirenkaiden tekoon/käyttämiseen?
Esim.
http://randomnal.blogspot.fi/2010/09/ketjukokeilua.html
User avatar
hunski
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 996
Joined: Wed May 16, 2012 12:37
Oikea käyttäjä: Olen
Location: Lahden seuduilla
Contact:

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by hunski » Thu Oct 11, 2012 16:23

Mä ainakin käytän tuota Artistic Wiren hopeoitua kuparilankaa kun teen korupiikkejä, korupohjia tai "helmihäkkejä". En oo varma että voiko niistä välirenkaita tehdä.
Ite teen ketjuja vain sterlinghopealangasta.
~@~*~@~*~@~*~@~*~@~*~@~*~@~*~@~*~@~*~@~
Käsintehtyjä koruja, Handmade Jewellery:
Kotisivut http://www.hohtava.fi/
Blogi http://hohtava-korut.blogspot.fi
Facebook http://www.facebook.com/Hohtava
waterwoman
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 1693
Joined: Thu Nov 05, 2009 11:12
Oikea käyttäjä: Olen
Location: Päijät-Häme

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by waterwoman » Sun Oct 28, 2012 21:11

Minä olen tykästyni kovasti silverfilled-lankaan jo ihan sen hinnankin vuoksi, kun tulee paljon edullisemmaksi, kun täyshopealanka. Silverfilledissähän on paksu kerros hopeaa verrattuna hopeoituun kupariin. Sitä voi muokata ja jopa
kaivertaakin vähän :wtg:
:)
sola
aloittelee siemenhelmillä
Posts: 6
Joined: Wed Jan 11, 2012 4:21
Oikea käyttäjä: Olen

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by sola » Sun Nov 25, 2012 14:15

Heippa kaikki,

harrastus on alkamassa ja olen tilannut kaikenlaisia ihania helmiä. Niiden kokoaminen nyt vain ei ole vielä ihan hanskassa.

1. Eli mulla on nyt vaijeria, 0.36mm ja sitten helmiä 6-8mm. Onko tämä suhdeluku ok? Noita vaijereita on eripaksuisia, miksi? Mistä tietää minkä valita?

2. Nyt sitten kuvitteellisesti pujottelen helmet vaijeriin kunnes niitä on sopiva pituus. Seuraavaksi on kysymys mitä teen sille vaijerin päälle. Laitanko siihen kiinnityshelmen, tällaisen http://www.villihelmi.fi/shop/tuotteet/ ... kpl-bminib vai tällaisen http://www.villihelmi.fi/shop/tuotteet/ ... ate-10-kpl ? Nehän ovat ihan eri näköiset?

Ja jos laitan tuollaisen pallonmallisen helmen, onko tarkoitus että helmi vain puristetaan vaijerinpäähän kiinni VAI onko tarkoitus että se kiedotaan tavallaan silmukaksi helmen sisältä ja päältä ja pää tökätään piiloon ketjussa olevien helmien alle?
stolli
suunnittelee Balin-matkaa
Posts: 363
Joined: Sat Jul 28, 2012 21:53
Oikea käyttäjä: Olen

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by stolli » Sun Nov 25, 2012 15:17

Vaijerin paksuuteen vaikuttaa käyttämiesi helmien reikien koko. Nyrkkisääntönä kaiketi on, että vaijerin tulisi täyttää reikä mahd hyvin, se estää helmien ylenmääräisen liikkumisen ja vähentää vaijerin kulumista.

Tuohon päättelyyn löytyy havainnollistavia ohjeita netistä. Itse olen tiiraillut näitä Fusion Beadsin sivujen ohjeita: http://www.fusionbeads.com/Stringing-Techniques
User avatar
HelmiOrvokki
silmäilee HillTribe-hopeaa
Posts: 682
Joined: Fri Nov 16, 2007 23:10
Lasku: 5
Location: Häme

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by HelmiOrvokki » Sun Nov 25, 2012 15:57

Ja sitten vielä vaijerin paksuus valitaan käytettävien helmien mukaan: Fine, 21 säikeinen 0,36 mm mv- ja siemenhelmille, Medium 49 säikeinen 0,48 mm pienille ja keskikok. lasi-, kristalli- ja hopeahelmille ja vahvin 49 säikeinen 0,61 mm isoille kivihelmille ja koruille, jotka joutuvat kovempaan rasitukseen (rannekorut ja kellonhihnat). Kiinnityshelmistä parhaimpia hopeiset putken malliset (IMHO), tuohon 0,36 mm vaijeriin laittaisin kokoa 2 x 2 mm.
sola
aloittelee siemenhelmillä
Posts: 6
Joined: Wed Jan 11, 2012 4:21
Oikea käyttäjä: Olen

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by sola » Mon Nov 26, 2012 17:25

Kiitos neuvoista hyvät naiset. :) Varsinkin tuo vaijeriasia on mietityttänyt kun en ole käsittänyt miksi niitä pitää olla niin monenpaksuisia, vaikka aika yksinkertainenhan tuo selitys näköjään oli ;)

Sitä vielä kysyisin että voiko helmiä pujotella myös helmilankaan? NImen perusteella joo mutta entä käytännössä? Olen ymmärtänyt että tuo helmilanka on sellaisiin monimutkaisiin kuviotöihin jotka näyttävät vähän pitsiltä mutta voiko sitä käyttää jos tekee vaikka tavallista helmi helmenperään-ranneketjun tai kaulaketjun? Onko se vain makuasia?
User avatar
Othel
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 2046
Joined: Tue Jan 10, 2006 13:09
Lasku: 5
Location: Tuusula
Contact:

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by Othel » Mon Nov 26, 2012 19:44

Aluksi varmistan, että puhumme samasta asiasta, kun käytämme käsitettä "helmilanka".

Helmitöihin ei käytetä kirjontalankaa, jota myydään vakiintuneella nimellä helmilanka. Siis ei tätä:
http://kauppa.vuorelma.net/PublishedSer ... Groups=508

Helmikaupat myyvät helmityölankoja, joiden tuotemerkkejä ovat esim. Nymo, KO, S-lon. Näitä käytetään niihin pitsimäisiin koruihin, jotka tehdään siemen- eli välihelmistä (siis pienistä lasihelmistä).

Helmityölangan käyttäminen muihin helmiin on riskialtista: useimpien lasi- ja kivihelmien reikä on niin terävä, että käytössä lanka katkeaa. Tämän voit testata pujottamalla helmen lankaan, ottamalla molemmista langanpäistä kiinni ja hinkkaamalla voimakkaasti helmeä lankaa vasten. Selvästi vahvempaa lankaa ovat punotut kalastussiimat, tuotemerkkejä Power Pro ja Fireline. Näitä kannattaa käyttää (niihin pitsimäisiin) töihin, joissa siemenhelmiin yhdistetään isompia helmiä.

Siis: aina kannattaa käyttää vahvinta materiaalia, joka toimii. Yleensä koruvaijeria.
sola
aloittelee siemenhelmillä
Posts: 6
Joined: Wed Jan 11, 2012 4:21
Oikea käyttäjä: Olen

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by sola » Wed Nov 28, 2012 6:24

Kiitos taas kovasti vastauksista, ihanaa kun täällä on tällainen ketju aloittelijallekin! :love:

Lisää kysymyksiä, ovatko kiinnityshelmipihdit välttämättömät?

Olen toistaiseksi puristanut kiinnityshelmen kiinni vain tavallisilla puristimilla litteäksi yhden kerran. Riittääkö se vai onko ketju silloin purkautumisvaarassa jos sitä nykäisee? Olen kyllä kokeillut nykiä eikä se ihan helposti aukea mutta mitä mieltä?

Kun katsoin yhtä kaavakuvaa joka havainnollisti miten nuo kiinnityshelmipihdit toimivat, tajusin että ne taittavat kiinnityshelmen tavallaan kahdella eri tavalla jotta puristus on tosi tehokas. Pärjääkö siis ilman sitä työkalua?
mags
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 3931
Joined: Sun Mar 26, 2006 19:37
Lasku: 5
Contact:

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by mags » Wed Nov 28, 2012 8:52

Jos arvelet tekeväsi runsaasti vaijerikoruja, niin suosittelen kyllä hankkimaan kiinnityshelmipihdit!
Huomaa, että niitäkin on sitten eri kokoja niinkuin kiinnityshelmiäkin :)
sola
aloittelee siemenhelmillä
Posts: 6
Joined: Wed Jan 11, 2012 4:21
Oikea käyttäjä: Olen

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by sola » Fri Nov 30, 2012 1:27

No niin, nyt mulla on kiinnityshelmipihdit ;) Kiitos kannanotosta. Ja tottakai mulla on lisäkysymyksiä.

Tämä on varmaan itsestäänselvä juttu teille mutta minua kiinnostaa miten tämän kuvan http://aijaa.com/hdO7hO koru on saatu aikaan. Tuossa yksityiskohdassa siis mietityttää nuo kierteet helmen ympärillä. En ymmärrä miten tuo toimii.

Näyttäisi siltä että kierteet ovat samaa metallilankaa eli otetaanko tuossa vaan tosi pitkä pätkä metallilankaa, lanka helmen läpi, kieputetaan lenkiksi ja lanka kierretään spiraaliksi lenkin ympärille helmen molemmin puolin? Saako metallilangan oikeasti kierrettyä niin hyvin lenkin ympärille ettei siitä jää pistävää päätä mihinkään esille? Vai ymmärsinkö tekniikan ihan väärin?
agafia
silmäilee HillTribe-hopeaa
Posts: 563
Joined: Sun Nov 14, 2010 3:56
Oikea käyttäjä: Olen
Location: Vaasa

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by agafia » Fri Nov 30, 2012 9:47

Ihan oikein olet ymmärtänyt. Tuota kutsutaan kierteiseksi linkiksi ja siihen löytyy hyviä ohjeita. Itse tykkään kierteisistä, koska ne ovat kestävämpiä kuin yksinkertaiset linkit. Eowyn on tehnyt videonkin:
http://blog.helmetti.fi/?p=237
Ja tässä helmetin ketju, jossa lisää neuvoja:
http://blog.helmetti.fi/?p=237
Ei minunkaan kierteiseni aina niin symmetrisiä ole, mutta harjoittelemalla, harjoittelemalla... :wtg:
User avatar
Beths
aloittelee siemenhelmillä
Posts: 5
Joined: Tue Oct 09, 2012 11:51
Oikea käyttäjä: Olen
Location: Salo
Contact:

Re: Aloittavan helmeilijän opas

Post by Beths » Sun Dec 30, 2012 16:44

Offtopic varoitus..mutta..

http://www.pandurohobby.fi

Onkohan kukaan tilaillut tuolta jotakin? Tai kuullut kokemuksia? Rakastuin ylitsepääsemättömästi pariin riipukseen + ehkä johonkin muuhunkin..
Post Reply