Page 1 of 5

Hopea- ja kultasepän koulutuksesta

Posted: Tue Oct 07, 2008 12:41
by aalha
Ihan mielenkiinnosta kyselen, että kuinka moni helmettiläinen on opiskellut hopeasepäksi tai kultasepäksi? Oletteko perustaneet oman yrityksen, menneet toiselle töihin vai siirtyneet ihan toiselle alalle?

Olenko saanut oikean käsityksen että aika isolle osalle alaa opiskelleista ei löydy töitä? Aika monessa oppilaitoksessa taitaa olla tämän alan linjoja tarjolla.

Muokkasin otsikkoa hieman, jotta kuvaa selvemmin niitä aiheita, mihin ketjun keskustelut ovat rönsyilleet. - Anne

Posted: Tue Oct 07, 2008 15:30
by anzu
Mää oon viittä vaille valamis hopeaseppä :) En oo perustamassa yritystä enkä tekemässä työkseen hopeesepän hommia. Ei oo mun ammatti, tajusin sen vasta 2 vuoden koulun jäläkeen :)

Posted: Tue Oct 07, 2008 16:57
by mikkopee
Kultaseppa ja palkollisena. Erikoisuutena CAM/CAD korusuunnittelu.

Posted: Tue Oct 07, 2008 20:05
by pomppaloora
jouluna pitäis valmistua kultasepäks! jeii! :D usko ei ole vielä mennyt alaan... :wink: kunhan tästä saa valmistumisen alta ja kenties suoritettua kultasepän ammattitutkinnon ja käytyä yrittäjäkurssia, meinaan laittaa pajan pystyyn tuonne kotoisalle pohjammaalle. :D
tulevaisuudennäkymät eivät tosiaan toisen alaisena ole kovin rahaisat, eikä omalla pajallakaan ihan huippuansioihin (tai mistä sen tietää?!) pääse, mutta mulle kyllä riittää, että on katto pään päällä ja murua rinnan alla! :D

Posted: Wed Oct 08, 2008 12:25
by mikael0k
Kultaseppakoulutus suoritettu oppisopimuksella ja teoriat Lahdessa, ammattitutkinnon teoriakoe suoritettu 1999, naytto jaanyt suorittamatta ja jaakin.

Re: Kuinkamonella hopeaseppä/kultaseppä koulutus?

Posted: Tue Mar 31, 2009 13:17
by muusa
Haaveilen itsekin kultasepän koulutuksesta. Tietääkö kukaan, voiko Helsingissä opiskella alalle?

Re: Kuinkamonella hopeaseppä/kultaseppä koulutus?

Posted: Tue Mar 31, 2009 20:44
by pomppaloora
alan koulua ei helsingissä ole, mutta yksi mahdollisuushan on oppisopimuskoulutus. :)

kouluja löytyy lahdesta, vammalasta, tammisaaresta (ruotsinkielinen) ja järvenpäästä (invalidiliiton koulu, mutta otetaan sinne "normaaleitakin") :D

Re: Kuinkamonella hopeaseppä/kultaseppä koulutus?

Posted: Wed Apr 01, 2009 9:29
by Siru
Ei muuten oteta enää - siis Järvenpäähän :shake: . Meillä on muuttunut tuo sisäänottoperiaate eli koska ollaan ammatillinen erityisoppilaitos, meille tulee vain erityisen tuen tarpeessa olevia opiskelijoita. Erityinen tuki on vammaisille, vajaakuntoisille ja muille erityistuen tarpeessa oleville. Ilman lääkärintodistusta ei pääse välttämättä edes soveltuvuuskokeisiin, joita järjestetään joillakin aloilla ns. koulutuskokeilun ja tutustumisjaksojen lisäksi. Kultasepillä on soveltuvuuskokeet, joten niihin voi tietenkin aina yrittää :nod: . Jos ja kun paikkoja jää vajaaksi, harkitaan ns. terveiden ottamista mutta silloin pitää perusteiden olla todella hyvät.

Edellinen ei ole tarkoitettu pelotteluksi, faktat vaan ovat nykyisellään näin. Kyllä meille silti joka vuosi hakee myös sellaisia joilla tuota erityisen tuen tarvetta ei ole, ja vuosittain vähän alle 10% on sitten näitä opiskelijoita. Soveltuvuuspäivässä sitten tehdään erilaisia harjoituksia ja testejä, joilla mitataan alalla tarvittavia ominaisuuksia. Jalometallialan artesaaneilla näitä ovat mm. käden ja silmän yhteistyö, hahmottaminen, avaruudellinen ajattelukyky jne. :D Tulosten, koulutusmotivaation, tuen tarpeen ym. perusteella tehdään sitten ennakkovalinta, jossa joko suositellaan opiskelijaksi ottamista tai ei, lopullisen päätöksen tekee valintaryhmä ja viimeisen hyväksynnän tekee rehtori.

Re: Kuinkamonella hopeaseppä/kultaseppä koulutus?

Posted: Wed Apr 01, 2009 21:36
by pomppaloora
ahaa! :nod: kiitoksia valaisusta! tuota minä vähän ajattelinkin, että jos paikat eivät täyty näistä ns. vajaakuntoisista, niin sitten sisään saatetaan ottaa terveitäkin. :D

Re: Kuinkamonella hopeaseppä/kultaseppä koulutus?

Posted: Thu Jul 23, 2009 10:01
by Fabriaz
Laitetaanpas tähän ketjuun kun en muuta löytänyt.. Eli kysyisin onkohan Lahden seudulla muuta mahdollisuutta hopeasepän alalle kuin tuo Koulutuskeskus Salpauksen yhteishaku? Joitainn lyhyitä kursseja on ollut, mutta kaikki on peruttu..

Re: Kuinkamonella hopeaseppä/kultaseppä koulutus?

Posted: Mon Nov 09, 2009 18:19
by mustikkainen
Laitanpa kysymykseni tähän perään, en uuttakaan aihetta viitsi tehdä..

Eli, minkä aineiden kirjoittamisesta on hyötyä, jos aikoo kultasepäksi (tai korumuotoilijaksi tms.) lukion jälkeen? Ainakin kemian ja pitkän matikan olisin kirjoittamassa, kemiasta luulisi olevan hyötyä. Mutta entä fysiikka? Sillekin saattaisi löytyä "käyttöä" mutta tiedä sitten. Esim. biologiasta tuskin hyödyn yhtään?

Re: Kuinkamonella hopeaseppä/kultaseppä koulutus?

Posted: Mon Nov 09, 2009 18:40
by Kivenviilaaja
blueberry wrote:Eli, minkä aineiden kirjoittamisesta on hyötyä, jos aikoo kultasepäksi (tai korumuotoilijaksi tms.)
Koulujen pääsykoevaatimuksista en tiedä mitään, mutta tuo lista vaikuttaa aika hyvältä. Kemia, fysiikka, matikka ja kaikki taideaineet ehkä musiikkia lukuunottamatta ovat varmasti hyödyksi. Iso osa alan kirjallisuudesta on englanniksi ja saksaksi, joten kielten opiskelusta ei myöskään ole haittaa. Tietokoneet ovat tulleet myös korujen suunnitteluun ja valmistukseen, joten tietokoneaiheisest aineet kannattaa myös opiskella. Kultasepät ovat usein vastuussa omasta bisneksestään, mihin tarvitaan talousasioiden hallintaa, joten taloustiedon (tms. aineen) kurssit voivat olla tarpeen.

Re: Kuinkamonella hopeaseppä/kultaseppä koulutus?

Posted: Mon Nov 09, 2009 21:50
by pomppaloora
Kemiasta ja matikasta on varmasti hyötyä, ei pelkästään sisäänpääsyssä, vaan auttavat myös opinnoissa. Taideaineita kannattaa myös harrastaa, etenkin kolmiulotteista piirtämistä, sillä minkäs tekee, jos ei saa siirrettyä ideoita päästä paperille ymmärrettävään muotoon... :lol2: Fysiikan perusteista on hyötyä, ja kyllä fysiikan syvempikin ymmmärtäminen varmasti auttaa opinnoissa. Jos intoa ja kiinnostusta riittää, niin toki kannattaa opiskella!
Taloustieto, niinkuin viilaaja jo mainitsi ja yrittäjyys ovat myös ihan hyödyllisiä.

Jos oikein saivarrellaan, varmasti kaikkia aineita voi hyödyntää tulevissa opinnoissa (ööh..esim. psykologiaa hankalan asiakkaan käsittelyssä...), mutta terve järki kannattaa säilyttää... :wink:

Re: Kuinkamonella hopeaseppä/kultaseppä koulutus?

Posted: Tue Nov 10, 2009 16:23
by mustikkainen
Kiitos selventävistä vastauksista Kivenviilaja ja pomppaloora! :D

Juu, suunnitelmissa on suorittaa ainakin lukion kuvataidediplomi ja ehkä mediadiplomi myös.. Kaikki yrittäjyys ja talousasia -kurssit yhteiskuntaopista olen jo valinnut, tulevat vasta ensi vuonna. Koulun tietotekniikkakursseja en ole valitsemassa, sillä niihin koulun koneihin hajoaa heti muutaman minuutin käytettyään... Enkä muutenkaan varsinaisesti koe tarvitsevani niitä kursseja. Isoveljeni ovat opettaneet paljon tietokoneen käyttöä.
Mutta sitä fysiikkaa vielä mietin... Jos otan vain jonkun verran kursseja, mutta en kirjoita sitä, niin senkin luulisi riittävän.. Fysiikka ei ole mikään lempiaine, kemia kiehtoo paljon enemmän. Mutta taidan vielä jutella opon kanssa.

Re: Kuinkamonella hopeaseppä/kultaseppä koulutus?

Posted: Wed Nov 11, 2009 13:37
by mikael0k
Terve
Koulusi opon tulisi tietää pääsykoevaatimuksissa vaadittavat aineet. Muistelen vain että pääsyvaatimuksissa oli mainittu vain ainekokonaisuudet jotka otetaan huomioon ja joista saa pisteitä. Miepäs yritän kattella netistä, kun muistelen että ne on siellä mainittu.

Tässä jotain
http://www.lamk.fi/material/ops0910_mi_kemu.pdf

http://www.lamk.fi/muotoilu/haku.html?a ... urssiid=58

Viimevuoden hakulomake (jossa näyttäisi olevan tärkeintä kaikkien aineiden keskiarvo ja kuvaamataidon numero)
http://www.lpt.fi/mi/valintaopas/mi_hakulomake_a4.pdf

Ja tästä näkee kuinka pisteytetään yo-todistus
http://www.lpt.fi/mi/valintaopas/yhteis ... eytys.html