Helmeilijän moraaliset ja eettiset arvot

Yleistä keskustelua koruharrastuksesta: korujen suunnittelusta, väreistä, mitoituksesta jne. - eli niistä koruharrastukseen liittyvistä aiheista, joille ei ole omaa osiotaan. Myös jäsenesittelyt kuuluvat tähän osioon.

Moderators: Cattleya, Muikku, Eowyn, inkku, Henna

Post Reply
User avatar
Rauni
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 1921
Joined: Fri Jul 21, 2006 20:43
Lasku: 5
Location: Satakunta, mutta pohojammaalta kotoosin.

Helmeilijän moraaliset ja eettiset arvot

Post by Rauni » Fri Mar 06, 2009 12:11

Paljon kuulee puhuttavan helmiharrastuksen tiimoilta, mikä harmittaa ja ottaa päähän. Kompiaisen kanssa keskustelin näistä asioista, ja yksi tällainen on toisesta hyötyminen. Vastaavanlaisista asioista on myös juttua osiossa, Mikä koruilussa harmittaa. Onko niin, että koruilijan tai jonkun muun henkilön (asiakas, ystävä, tuttu tms.) lampaan asun alla saattaa sittenkin olla susi? Mitä muita tämän suuntaisia asioita voi löytyä? Mitkä teidän mielestänne on koruharrastuksen eettiset ja moraaliset arvot?
Last edited by Rauni on Sat Mar 07, 2009 1:02, edited 1 time in total.
User avatar
Maani
silmäilee HillTribe-hopeaa
Posts: 552
Joined: Sat Nov 15, 2008 16:29
Lasku: 5
Location: Turku, toist pualt jokkee
Contact:

Re: Helmeilijän moraaliset ja eettiset arvot

Post by Maani » Fri Mar 06, 2009 16:56

Ihan ne samat kuin elämässä muutenkin, elämää tääkin vain on.
Sininen
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 818
Joined: Tue Jun 06, 2006 15:24

Re: Helmeilijän moraaliset ja eettiset arvot

Post by Sininen » Sat Mar 07, 2009 10:42

Samaa mieltä. Ja elämä on elämää ja liiketoiminta on liiketoimintaa. Sopimattomasti ei toki saa liike-elämässäkään toimia, saati lakien vastaisesti, mutta tunteita siihen ei kannata sekoittaa, jos haluaa menestyä.
Kivenviilaaja
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 1112
Joined: Wed Dec 03, 2008 13:45
Lasku: 5
Contact:

Re: Helmeilijän moraaliset ja eettiset arvot

Post by Kivenviilaaja » Sat Mar 07, 2009 11:31

Itse olen samoilla linjoilla edellisten vastaajien kanssa, eli kun lakien ja hyvien tapojen mukaan toimii, niin kaiken pitäisi yleensä olla OK.

Lait kattavat kuitenkin vain perusjutut monista asioista. Äkkiseltään tulee mieleeni, että noihin moraalisiin ja eettisiin arvoihin voisi kuulua mm. sellaisia asioita, että ei osta mitään tuotteita, jos tietää/epäilee että ne on tehty lapsityövoimalla. Arvokkaat kivet ja jalokivet ovat kehittyvissä maissa monesti myös kaikenlaisten konfliktien ytimessä, ja jokin paikallinen sotilasjuntta saattaa riistää kansaa teettämällä pakkotyötä kaivoksissa ja rahoittamalla toimintaansa kivien myynnillä (vrt. esim. blood diamond -jutut, Myanmarin jade ja muut jalokivet,...), ja sellaisten kivien ostaminen menee helposti sinne epäeettisen puolelle. Samaan kategoriaan menee myös se, jos jossain tuhotaan luontoa tarpeettoman paljon kun vaikkapa kiviä kaivetaan, tai kullan tuotannossa käytetään elohopeaa "perinteiseen tyyliin" jolloin se saastuttaa luonnon ja tuhoaa työntekijöiden terveyden. Yleensä tosin ongelmana on tiedonsaannin hankaluus, sillä tuotteet kiertävät pitkin maailmaa ja tuollaisia asioita on hyvin vaikea tai mahdoton saada selville.

Jalometalli- ja kivikauppa on tällaisella harrastaja- ja pienyrittäjä tasolla hyvin pitkälle luottamuskauppaa, koska juuri kellään ei ole mahdollisuutta varmistaa materiaalien olevan sitä mitä niiden pitäisi olla. Korun myyjä on aina vastuussa siitä, että koru on sitä mitä sen luvataan olevan, joten itse hankin materiaalini vain luotettavilta toimittajilta, jotta ei tule mitään sellaista riskiä, että tulen huijatuksi ja tietämättäni huijaan myös korun ostajaa väittämällä materiaalien olevan jotain muuta kuin ne ovat. Eli en hanki metalleja tai kalliita kiviä mistään epämääräisiltä toimittajilta, vaan kunnollisilta alan firmoilta. Tähän liittyen tuli mieleeni myös juttu, jonka luin vasta eräällä toisella foorumilla. Kyseessä oli "liian hyvä ollakseen totta" -tyylinen jalokivi, joita joku oli ostanut jostain vinkuintiasta. Vasta myöhemmin erinäisten epäilyksien herättyä oli selvinnyt, että kiviä oli käsitelty säteilyttämällä ja ne kivet olivat yhä vaarallisen radioaktiivisia. Ainoa pikku vika oli, että niitä oli jo myyty ties minne ympäri maailmaa...
User avatar
Nunnuli
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 14785
Joined: Mon Jan 22, 2007 8:20
Lasku: 5
Location: Turku
Contact:

Re: Helmeilijän moraaliset ja eettiset arvot

Post by Nunnuli » Sat Mar 07, 2009 13:53

Lapsityövoima on hiukan kakspiippunen juttu. Ei tietenkään ole oikein, että lapset tekevät töitä, vaan niiden pitäisi saada olla lapsia, mutta joissain maissa tilanne on se, että jos lapsi ei tee töitä, hän ei myöskään syö. Ne lapset, jotka eivät töitä pysty tekemään, kerjäävät tai päätyvät prostituoiduiksi tms. Kaikki asiat eivät siis ole aivan mustavalkoisia. Hyvänä esimerkkinä tulee mieleen egyptiläiset "mattokoulut". Köyhät ja orvot yms. lapset, joilla ei ole mahdollisuuksia elämässä tai joiden mahdollisuudet "hyvään elämään" ovat rajoitetut, käyvät "mattokoulua", jossa oppivat solmimaan niitä kaikkien tuntemia kauniita itämaisia mattoja. Lapset ovat täällä töissä ja tienaavat koulutuksensa tekemällä myyntiin mattoja. Tästä he saavat ammatin, jolla heillä saattaa olla tulevaisuudessa mahdollisuuksia elättää itsensä. Koulu on kuitenkin siis ihan perinteinen tehdas ja lapset ovat siellä töissä, mutta vaihtoehtoja kun miettii, tämäkin tuntuu tavallaan oikeutetulta. Egypti kuitenkin on kohtalaisen kehittynyt maa verrattuna näihin maihin, joissa kiviäkin hiotaan; Intia yms. Mikäköhän olisi lasten asema niissä maissa jos he eivät tekisi töitä.. ei voi kuin arvailla. Se lapsen hioma kivi tai tekemä lamppuhelmi saattaa viime kädessä ollakin tavallaan ihan hyvä ostos, vaikka olosuhteet ja muut ovat ihan hanurista. Me kun emme tiedä kaikkia taustoja.

Tässä vaan yksi näkökulma asioihin. En nyt väitä, että kannattaisin lapsityövoimaa, halusin vain tuoda esiin yhden puolen tässä monimutkaisessa asiassa.
"Concordia parvae res crescunt, discordia maximae dilabuntur." Eli.. Sovulla pienet asiat kasvavat, eripuralla suuretkin hajoavat.
User avatar
Rauni
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 1921
Joined: Fri Jul 21, 2006 20:43
Lasku: 5
Location: Satakunta, mutta pohojammaalta kotoosin.

Re: Helmeilijän moraaliset ja eettiset arvot

Post by Rauni » Sat Mar 07, 2009 15:27

Nunnuli ja kumppanit puhuvat asiaa, sillä lapsityövoimassa on olemassa ne hyvät ja huonot puolensa, koska lapsityötä on erilaista. Haitallisin niistä lienee lapsityövoiman hyväksikäyttö, mikäli taustalla on jokin taho, joka hyötyy lapsen työpanoksesta taloudellisesti tai muutoin.

Jos lapsi tekee ajoittain muutaman tunnin kestävää työtä, joka mahdollistaa täysipainoisen koulunkäynnin eikä vaaranna lapsen kehitystä, on aivan eri asia kuin se, että lapsi tekee työtä aamusta iltaan haitallisissa oloissa. Aika useasti lapsityövoimankäyttöön liittyy myös lapsikauppa.
User avatar
Anniina
suunnittelee Balin-matkaa
Posts: 336
Joined: Wed Nov 07, 2007 20:16
Lasku: 5
Location: Vantaa
Contact:

Re: Helmeilijän moraaliset ja eettiset arvot

Post by Anniina » Sat Mar 07, 2009 20:49

Kuinka helppoa on tavallisen amatöörikoruilijan ottaa huomioon ekologiset arvot ja noudattaa niitä koruja tehdessään? Minusta tuntuu ettei itselläni ole kovinkaan paljoa tietoa asiasta. Aika monet raaka-aineet kuitenkin tulevat ulkomailta, joskus todella pitkältäkin ja se vaatii pitkän kulkutien päätyäkseen helmeilijälle. Itse olen jo monta vuotta kierrättänyt, suosinut luomua niin paljon kuin opiskelijan budjetille sopii, käyttänyt pääasiassa julkisia ja muutenkin pohtinut näitä asioita. Silti jostain syystä tässä koruiluharrastuksessa varmaan nyt ensimmäistä kertaa tuli mieleen tämäkin puoli tässä asiassa.
User avatar
Muikku
Moderaattori
Posts: 4078
Joined: Thu Apr 19, 2007 20:36
Lasku: 5
Location: Etelä-Karjala
Contact:

Re: Helmeilijän moraaliset ja eettiset arvot

Post by Muikku » Sat Mar 07, 2009 21:22

Kyselin kanssa muinoin reilun kaupan nettikauppoja, joista jollain tasolla tietäisi että tekijöille maksetaan järkevä hinta työstään. Shiana (www.shiana.com) on ilmeisesti tämäntyyppinen, vaikkei täältä käsin voi satavarma ollakaan.

Taisin jo mainitakin jossakin, mutta lisäyksenä tuohon Kivenviilaajan konfliktikivikommenttiin, että Blood Diamond-elokuva antaa aikas valaisevan kuvan timanttimarkkinatilanteesta.
Laskevan taloussuhdanteen aikana on viisainta sijoittaa jalometalleihin. Myös puolijalo- ja jalokivet ovat järkevä sijoituskohde.
- Muikun talousvinkki, ihan merkonomipohjalta -
User avatar
Rauni
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 1921
Joined: Fri Jul 21, 2006 20:43
Lasku: 5
Location: Satakunta, mutta pohojammaalta kotoosin.

Re: Helmeilijän moraaliset ja eettiset arvot

Post by Rauni » Sun May 24, 2009 19:29

Meillä oli pitämäni korukerhon kevätmyyjäiset, joissa myytiin kerholaisten askartelemia koruja. Aika hyvin meni kaupaksi, joten siitä kiitos asiakkaille ja korujen askartelijoille.

Asiakkaiden tehdessään myyntipäätöstä, huomasin että he katsoivat tuotteet ERITTÄIN TARKASTI. Tästä pääteltynä, ei siis voi myydä mitä sattuu. Eräs tuttu (ei kirjautuneena tähän foorumiin), askartelee myös koruja. Hänen tuotteensa ovat huolimattomasti tehtyjä ja hän ihmettelee kovasti sitä, miksi ihmiset eivät osta niitä. Eettisesti ja moraalisesti ajateltuna niin ei voi ajatella, että ei sillä ole väliä minkä näköinen tuote on tai kestääkö se tai osaanko edes tehdä kunnolla tiettyä tuotetta. Myytävät tuotteet pitää olla justiin eikä melkein, ja mielellään niiden askartelijoilla pitää olla kokemusta ja taitoa niiden tekemiseen sekä kykyä huomata omat erehdyksensä ja mahdolliset virheet. Tuotteet pitää olla kunnolla ja huolellisesti tehtyjä kunnon materiaaleista, oli ne sitten lasia tai kiveä tms. Asiakkaat ovat kuitenkin aika hyvin selvillä siitä mitä haluavat ostaa. Palvelun ja tuotteiden laatu on kilpailukeino, johon jokainen omalla toiminnallaan vaikuttaa – hyvin tai huonosti.
User avatar
Jonnuska
suunnittelee Balin-matkaa
Posts: 306
Joined: Sun Jun 29, 2008 17:16
Lasku: 5
Location: Tukholma
Contact:

Re: Helmeilijän moraaliset ja eettiset arvot

Post by Jonnuska » Sun May 24, 2009 20:11

Olisi kyllä mukava tietää ostavansa reilun kaupan hopeaa ja kiviä kuin riisto- tai lapsityövoimalla tehtyjä tuotteita. Joskus mietin myös väriaineita ja vastaavia joita käytetään kivien ulkonäön parantamiseen ja millä tavalla ne vaikuttavat työntekijöihin ja millaista jätettä syntyy tästä teollisuudesta, esim hopea ja muut metallit (ja kenen takapihalle ne päätyvät). Minulle lapsityövoima on asia jota ei kuuluisi olla lainkaan olemassa, mutta kuten sanottu siihen ei vaikuteta katkaisemalla rahavirtoja vaan ohjaamalla niitä oikeaan suuntaan jotta näiden maiden perusrakenne saataisiin muutettua parempaan ja tasa-arvoisempaan suuntaan. Intiassakin on vielä suuressa roolissa ikivanha kastijärjestelmä joka ei salli alempaan kastiin kuuluvan ymmärtääkseni nousta ylös luokkajaossa ja siten parempiin ammatteihin vaikka lahjoja olisi vaikka mihin.

Olen myös sitä mieltä että tässä korumaailmassa pärjää laadulla, hyvällä palvelulla ja varsinkin uskolla itseensä. Jos hattu kourassa anelee ropoa että joku ostaisi ja minä vaan itse olen ne tehnyt -eihän ne niin ihmeellisiä niin... siinä saa tovin odottaa asiakaskuntaa. Sanoo hän joka ei ole ensimmäistäkään korua elämässään myynyt 8).
Helmiä sioille sekä pikku possuille <3
User avatar
kompiainen
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 2473
Joined: Fri May 26, 2006 18:03
Lasku: 5
Location: Pohjois-Pohjanmaa
Contact:

Re: Helmeilijän moraaliset ja eettiset arvot

Post by kompiainen » Sun May 24, 2009 20:54

Rauni wrote: Asiakkaiden tehdessään myyntipäätöstä, huomasin että he katsoivat tuotteet ERITTÄIN TARKASTI. ... Eettisesti ja moraalisesti ajateltuna niin ei voi ajatella, että ei sillä ole väliä minkä näköinen tuote on tai kestääkö se tai osaanko edes tehdä kunnolla tiettyä tuotetta. Myytävät tuotteet pitää olla justiin eikä melkein, ja mielellään niiden askartelijoilla pitää olla kokemusta ja taitoa niiden tekemiseen sekä kykyä huomata omat erehdyksensä ja mahdolliset virheet.
Kyllä! Olen huomannut saman. Mahdolliset ostajat kyllä huomaavat törröttävät langanpäät ja vinot lenkit. Osa huomaa pihdinjäljet hopeassa ja kiillottamattoman tuoteenkin. Eivät ehkä sano sitä, mutta äänestävät jaloillaan. Jos koru pistää niskaan törröttävän langan pään takia, voi olla ihan varma, ettei toista korua osta. Tai jos koru on tehty liian ohuella hopealangalla ja linkit eivät kestä. Meillä on haastetta saada ihmiset vakuuttuneeksi, että käsintehty koru kannattaa ostaa. Jos pilaamme sen sillä, että myymme laadutonta tavaraa, jota on ikävä käyttää tai joka hajoaa, teemme karhunpalveluksen niin itsellemme, kuin pahimmassa tapauksessa muillekin käsintehtyjä koruja myyville.
~Kun itse tekee, saa sellaisen kun sattuu tulemaan~
User avatar
Rauni
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 1921
Joined: Fri Jul 21, 2006 20:43
Lasku: 5
Location: Satakunta, mutta pohojammaalta kotoosin.

Re: Helmeilijän moraaliset ja eettiset arvot

Post by Rauni » Sun May 24, 2009 21:39

Aivan, Kompiainen puhuu vähä, mutta asiaa. Ihmiset ovat tietoisia siitä, mitä ostavat. Asiakas tutkii ja vertailee laatua, kestävyyttä ja hintaa ja tekee sen mukaan ostopäätöksensä. Sitten ihmiset ajattelevat yleistäen, että valtaosa käsintehdyistä on huonoja, ja ostavat vain harvoilta ja valituilta, tai ostavat sitten korunsa halvalla esim. H&M:ltä tai päätyvät siihen vanhaan kunnon luotettavaan Kalevala koruun.
Post Reply