Kierrätyslasi ja lasimurske

Korujen valmistus siemenhelmistä; tekniikat, materiaalit ja työvälineet.

Moderators:Cattleya, Muikku, Eowyn, inkku, Henna

Post Reply
Meke
Kierrätyslasi ja lasimurske

Post by Meke » Tue Jul 05, 2011 22:56

Onko kukaan valmistanut itse puhdistetusta kierrätyslasista (esim. lasimurske) helmiä? Jos niin mitä kokemuksia tästä on? Olen miettinyt, että pitäisi käydä retkellä hakemassa eri väristä lasimursketta ja kokeilla sulatusta. Osan murskeesta haluaisin käyttää keittiön pöytälevyn tekoon. Voisi tulla aika kiva hartsin kanssa. Katsomani lasimurske on sellaista vähän rouheista pientä silppua. Olisiko muita kiinnostuneita "lasiselle" retkelle? :D
Kivenviilaaja
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1112
Joined:Wed Dec 03, 2008 13:45
Lasku:5
Contact:

Re: Kierrätyslasi ja lasimurske

Post by Kivenviilaaja » Tue Jul 05, 2011 23:50

Mielenkiintoinen idea, mutta joitain haasteita on odotettavissa. Yleensä kierrätyslasi on ominaisuuksiltaan täysin erilaista kuin askarteluun tarkoitettu taidelasi. Suurimmiksi ongelmiksi tulee kierrätysmurskeen sulamislämpötila, päästölämpötila, lämpölaajenemiskerroin ja kierrätyslasin taipumus devitrifikaatioon. Sulamislämpötila on murheista pienimpiä, tosin normaalilla koru-uunilla ei välttämättä saa kaikkia lasilaatuja sulamaan. Tohon kanssa tuota ongelmaa ei ole. Päästölämpötila voi olla hankala arvailla, mutta kokeilemalla ja googlettamalla varmaan löytyy sopiva lämpötila-alue, jossa päästö (annealing) täytyy tehdä. Lämpölaajenemiskerroin voi olla jotain melkein mitä vaan, joten lasia ei voi yhdistellä muiden lasilaatujen kanssa. Jos murske koostuu useasta eri lasilaadusta, niin sula lasi pitäisi jotenkin sekoittaa, jotta lopputulos on homogeeninen. Jos sitä ei tee, niin jäähtynyt lasi tuskin kestää mitään rikkoontumatta. Devitrifikaatio on varmaan suurin ongelma, eli lasi ei pysy lasimaisena kirkkaana, vaan voi helposti kiteytyä ja mennä sameaksi. Esim. upean sininen Bombay Sapphire ginipullon lasi on tuosta tunnettua, että se ei pysy kirkkaana. Devitrifikaatio riippuu paljon, että millaista lasia sattuu saamaan. Hyvällä tuurilla ei tule mitään ongelmia, mutta huonolla tuurilla niitä ongelmia tulee varmasti tarpeeksi, josta ei välttämättä selviä booraksisuihkeella. Normaali taidelasimurske, jonka kanssa pelaaminen on aika ongelmavapaata, maksaa parikymppiä kilo, joten rahan takia ei varmaan kannata taistella kierrätyslasia helmiksi, vaan asioiden taiteellisempi ja ekologisempi puoli on varmaan hyvä motivaatio kierrätyslasin käytölle.

Aiheeseen liittyen tulee mieleen n. vuosi sitten Tampereen Verkarannassa ollut lasitaidenäyttely, jossa oli upea lasinen vati, joka oli tehty rikotun bussipysäkin lasin kappaleista. Lasinpalat oli sulatettu klönteiksi, klöntit sulatettu harvakseltaan yhteen kiekoksi, ja se sitten slumpattu vadin malliseksi. Yksinkertaista ja kaunista...

Voitko kertoa, että mistä sitä lasimursketta saa hankittua? Mulla oli joskus jokin projekti mielessä, johon olisin tarvinnut edullista mursketta, mutta en nyt saa päähäni, että mitä meinasin tehdä siitä... Jos idea joskus palautuu mieleeni, niin murskeelle varmaan tulee tarvetta.
Meke

Re: Kierrätyslasi ja lasimurske

Post by Meke » Wed Jul 06, 2011 1:32

:shock:

Aattelin vaan tehrä ja jättää ongelmat muille. Olen mm. kuullut, että lasi on siitä oiva aine, ettei sen ominaisuudet merkittävästi muutu kierrosta toiseen. Tosin prometheukseen en ajatellut sitä tunkea.

Ja pöytälevyn tekoa (tai mitä muuta) taiteellista kukakin keksii väsätä ei nämä ongelmat edes kosketa. Hartsin kanssa toimii, mutta myös monen muun sideaineen.
Post Reply