Lasihelmen etsaus vanhan näköiseksi

Korujen valmistus siemenhelmistä; tekniikat, materiaalit ja työvälineet.

Moderators:Cattleya, Muikku, Eowyn, inkku, Henna

mikael0k
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1889
Joined:Tue May 16, 2006 9:51
Lasku:5
Location:Kemi, Lappi, Suomi
Re: Lasihelmen etsaus vanhan näköiseksi

Post by mikael0k » Fri Sep 16, 2011 20:14

piikarbidia tietyst...sitähän miulla kun kiviä myllyttelen joskus
mikael0k
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1889
Joined:Tue May 16, 2006 9:51
Lasku:5
Location:Kemi, Lappi, Suomi

Re: Lasihelmen etsaus vanhan näköiseksi

Post by mikael0k » Fri Sep 16, 2011 20:44

Omat kokemukseni ja testausten tausta pohjautuu erään thaimaalaisen "antiikki" lasi helmiä myyvän kauppiaan kanssa käytyihin keskusteluihin ja hänen vinkkeihin. Hänellä oli myynnissä hieno kokoelma oikeita antiikkisia lasihelmiä ja uustuotantoa olevia "antiikkilasihelmiä".
lasilauri
lasihelmien lumoissa
Posts:30
Joined:Sat Apr 04, 2009 8:57

Re: Lasihelmen etsaus vanhan näköiseksi

Post by lasilauri » Sat Sep 17, 2011 16:13

Jos mylly on käytettävissä, suosittelen kokeilemaan sitä.
Piikarbidin vaihtoehtona voi kokeilla alumiinioksidia (keramiikkakaupoista).

Kyllä tuon etsaustahnan kanssa toimeen tulee riittävällä varovaisuudella ja maltilla.
Siivoustarvikkeiden paksut muovikäsineet riittävät.
Ne pitää muistaa ennen riisumista pestä saippualla ja riisuessa ei kosketa
paljaaksi saadulla kädellä toisen käsineen ulkopintaan.
Ja niitä käsineitä ei sitten koskaan käytetä muuhun. Ne säilytetään tököttipurkin ja siveltimien kanssa ehdottomasti lukitussa kaapissa.

-lasilauri
User avatar
Maikki
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:2556
Joined:Wed Nov 02, 2005 14:37
Lasku:5
Location:Jyväskylä
Contact:

Re: Lasihelmen etsaus vanhan näköiseksi

Post by Maikki » Thu Dec 01, 2011 11:25

Tämä tulee nyt aika myöhässä, ja olet saanutkin jo paljon vastauksia kysymykseesi. Tässä esitänkin muita mietteitä asiasta, koska olen viime aikoina miettinyt tätä vanhannäköisten helmien olemusta. Asiaan vaikuttaa se, että tarvitaanko helmet vanhannäköiseen koruun vai halutaanko niitä historian elävöitystarkoituksiin niin, että helmet ovat ikään kuin nyt olisi viikinkiaika. Mikäli kysymys on jälkimmäisestä, olen ajatellut seuraavaa:

En ole niinkään vakuuttunut, että viikinkihelmet olisivat uutena olleet mattaisia, ja jos ovat, niin vain osa niistä ja nekin tarkoittamatta, eli tek,kihä olisi mieluummin tehnyt kiiltäväpintaista (oh, shiny! Siitä on aina pidetty). Lasi on luonnostaan mieluummin kiiltävää ja syyt, jotka lasista tekevät mattaisia ovat yleensä ulkoisia, siis hapotus, myllytys tai hiekkapuhallus nykylasin tai vuosisatojen lojuminen happamassa/hankaavassa maassa vanhan lasin kohdalla. Mikäli lasiesine on alunperin mattainen, syynä on joko epäpuhdas materiaali, reagoiva materiaali (kuten herkästi ns. devitrifioituvat, kiteytyvät, lasit, italialainen Effetre 256 "evil purple" ehkä lamppulasin tekijöille tunnetuin esimerkki, tosin se on moderni lasi) tai pelkistävä vähähappinen työstämisympäristö, joka altistaa lasia kiteytymiselle. Viikinkihelmien kohdalla tämä on toki mahdollista, sillä helmet on tehty saviuuneissa, joihin on saatettu palkeilla pumpata ilmaa, mutta jotka siitä huolimatta ovat olleet vähähappisen puolella ja lämpötila on ollut matala verrattuna nykyajan työstölämpötiloihin ja senkin ajan isompien lasiesineitten työstössä käytettyjen lasihyttien sulattojen lämpötiloihin. Toisaalta niissä on käytetty myös sellaisia laseja, jotka eivät ole kiteytymiselle kovin herkkiä, ja nekin helmet ovat nykyisin mattapintaisia. Helmissä on yleensä viikinkiaikana käytetty kierrätyslasia, rikkoutuneita lasiesineitä tai ulkomailta tuotettua värillistä lasimurskaa, eli yleensä materiaali on ollut suhteellisen puhdasta ja kertaalleen kunnolla valmistettua massaa, jossa ainesosat ovat sekoittuneet kunnolla.

Teoriani onkin, että helmet (tai ainakin iso osa niistä) ovat alun perin olleet kiiltäviä, mutta vuosisatojen maassa olo on ne himmentänyt. Tähän päivään asti säilyneet viikinkihelmet ovat kuitenkin löytyneet maasta, haudoista tms. Samalta tai myöhemmältä keskiajalta periytyvä lasi, joka ei ole ollut maassa (kuten ikkunalasit) on yleensä kiiltäväpintaista. Tätä mieltä on myös Augusto Panini teoksessaan Middle Eastern and Venetian Glass Beads. Tosin hänen tutkimansa helmet ovat lähinnä Afrikasta löytyneitä, mutta maasta sieltäkin ja kokoelmassa on liki tuhat vuotta vanhoja yksilöitä.

Joten viime aikoina, kun olen tehnyt lamppulasitekniikalla (joka siis ei ole tekniikkana täysin oikea viikinkihelmien kohdalla, vaikka vanha menetelmä onkin, mutta huomattavasti kätsympi kuin saviuunin rakentaminen, kun lamppulasivehkeet sattuu omistamaan!) historian elävöittäjille viikinkiajan/rautakautisia helmiä, en ole niitä etsannut, koska heidän vaattensakin ovat kuten niiden ajatellaan olleen uutena. Pinta ei siltikään olisi samalainen kuin ajan tekemä mattapintaisuus. Valmiita helmiä ostettaessa mielestäni oleellisempaa olisi katsoa, ettei helmissä ole selkeitä myöhempiä inventioita, kuten esimerkiksi uuden ajan puolella (olikohan 1600-luvulla) keksittyä aventuriinia.
Leikin tulella
aalha
löytänyt aidot helmet
Posts:287
Joined:Tue Oct 16, 2007 9:01

Re: Lasihelmen etsaus vanhan näköiseksi

Post by aalha » Fri Jun 06, 2014 14:42

Onko jollakulla tullut kuluneiden kolmen vuoden aikana uusia innovaatioita? Asia on nyt ajankohtainen.
Post Reply