Helminauhan solmut?

Vaijeriin ja nauhaan pujottamalla valmistetut korut; materiaalit, tekniikat ja työvälineet.

Moderators: Cattleya, Muikku, Eowyn, inkku, Henna

Post Reply
User avatar
Vinkelström
korukivikasan keskellä
Posts: 217
Joined: Fri Mar 10, 2006 12:15
Lasku: 5
Contact:

Helminauhan solmut?

Post by Vinkelström » Tue May 09, 2006 21:29

Elikäs.... Kuulin tänään, että lankaan tehtyjen helmnauhojen helmien välille pitäs tehdä solmut. Onko oikeesti näin :raaps:

Näin aloittelijana en ole tullut moista ajatelleeksikaan. Nyt sitten äitini työkaveri oli sanonut että helmien välille pitäs tehdä solmut. Minulla ei ole käynyt mielen vieressäkään... :shock:

Joten viisaammaat / kokeneemmat auttakee minnuu, muuten ei tuu mielen rauhaa.
User avatar
Maikki
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 2556
Joined: Wed Nov 02, 2005 14:37
Lasku: 5
Location: Jyväskylä
Contact:

Post by Maikki » Tue May 09, 2006 21:59

Aitohelmistä tehdyissä helminauhoissa on usein pienet solmut helmien välissä. Niitä käytetään useasta syystä: helmet eivät pääse hinkkaamaan toisaan, eikä herkkä helmiäinen vahingoitu. Jos lanka, joka laadukkaissa nauhoissa on silkkiä, menee poikki, nauhasta tippuu vain pari helmeä siitä katkeamiskohdasta. Kolmas syy on esteettinen: vaikka solmu on niin pieni, ettei silmä sitä edes huomaa, se silti tekee helmien väliin ihan aavistuksenomaisen välin, joka tekee korusta helminauhan yksittäisine kauniine helmineen, eikä helmipötkyä.

Muista materiaaleista tehtyyn helminauhaan solmuja harvemmin tehdään. Useinhan hengitysväli tehdään siemenhelmillä isompien helmien väliin!
User avatar
Siru
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 4756
Joined: Sat Jul 30, 2005 13:08
Lasku: 5
Location: Riihimäki
Contact:

Post by Siru » Tue May 09, 2006 23:56

Maikki on aivan oikeassa! :lol: Sellaiset helminauhat, joita ostetaan kultasepänliikkeistä on aina punottu. Ja sellaisista paikoista kun ostaa helmiä niin saa joko viljeltyjä, makeanveden- tai suolaisen veden helmiä. Suolaisen veden helmet ovat sitä myös hinnoiltaan, niihin kuuluvat esim. Tahitihelmet. Yhtä Tahitinauhaa olen himoinnut jo pitkään mutta se maksaa kolmisen tuhatta euroa joten en ainakaan ihan heti sitä ole ostamassa... :lol:

Eli solmusuojien sijaan käytetään hopeista tai kultaista french wirea (=spiraali tai helmispiraali) ja joka helmen välissä on solmu tai kaksikin, riippuen langan vahvuudesta. Maikki jo kertoikin miksi solmuja sinne väleihin tehdään. :wtg:

Perinteisin solmimisessa käytetty lanka on tuota helmisilkkiä, mutta nykyisin käytetään myös muita lankoja (perlon tai nylonpohjaisia). Koska kysymys on arvotavarasta, on muutkin helminauhoissa käytetyt materiaalit suhteessa yhtä arvokkaita. Ennen muinoin kun muita materiaaleja ei ole ollut saatavilla on silkkilanka ollut vetolujuudeltaan (ilmeisesti) kestävin ko. tarkoitukseen sopiva lanka, siitä perinne miksi ne solmitaan silkkiin. Kyllähän sen varmaan kaikki tietävätkin että silkki on erittäin kestävä kuitu ja siksi sitä edelleen näissäkin käytetään. :D

Jos saisin sellaisen Tahitinauhan solmittavakseni, tekisin sen ilman muuta silkkiin kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Lasihelmet yms. voi surutta pujottaa vaijeriin. Aidon helminauhan punominen on ihan oma lajinsa, joka vaatii oman opettelunsa. Solmujen pitää olla tasakokoisia jne, samoin se spiraalin kiinnittäminen ei ole ihan helppoa. Se pitää saada asettumaan symmetrisesti ja vielä niin että korun lukko lepää kauniisti paikoillaan... :lol: Nämäkin ovat sitten niitä seikkoja jotka helmien laadun ja muiden materiaalien ohella vaikuttavat korun hinnan muodostumiseen, eli siihen miksi kultaliikkeissä niiden hinnat tuntuvat joskus aika huikeilta. :wink:
Wear your HELMET with pride!
User avatar
Cattleya
Ylläpito
Posts: 2473
Joined: Fri Feb 17, 2006 11:50
Lasku: 5
Location: Tuuri

Post by Cattleya » Wed May 10, 2006 9:27

Kiitos, Maikki ja Siru, asiantuntevista vastauksistanne! Rohkenisinko laventaa alkuperäistä kysymystä ja pohtia, miten korukivihelmien kanssa pitäisi toimia? Ne kun ovat selvästi jalompaa sorttia kuin lasihelmet, mutta eivät kuitenkaan niin arkoja kuin helmiäinen -- ja painoakin piisaa.

Useimmat langat tuntuvat antavan sen verran periksi, että jäin tuumaamaan, pitäisikö niihin kivihelmien kanssa tehdä jotain solmuja tahi laittaa muuta stopparia väliin, ettei ajan myötä ole paljon tyhjää lukon vieressä? :raaps:
User avatar
Maikki
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 2556
Joined: Wed Nov 02, 2005 14:37
Lasku: 5
Location: Jyväskylä
Contact:

Post by Maikki » Wed May 10, 2006 10:01

Jos ihan pujottelukorun tekee kivihelmistä, niin kannattaa varmaan käyttää vaijeria, kuten Siru taisi tuossa mainitakin. Se ei sitten ainakaan veny ja kivihelmissä on isompi reikä kuin aidoissa helmissä, joten se sopii niistä eikä saa kovaa helmeä hinkatuksi niinkuin se aitohelmelle tekisi. Lanka, nymo tms. kannattaa venyttää ennen käyttöä (niinkuin aina muutenkin) huolellisesti ja käyttää useampikertaisena.

Itse olen tehnyt etupäässä erilaisilla helmityömenetelmillä siemenhelmistä koruja, mutta nyt olen alkanut pohtia näitä juttuja, kun alkaa kertyä noita omatekoisia lamppulasihelmiä. Niitäkään en tykkää ihan samanpaksuiseksi pötköksi pujotella, vaan pistän väliin jonkin pienemmän helmen "solmuksi", esim. 6/0-siemenhelmen, 6 mm kiekon (rondelle) tai metallihelmen. Ainakin yhden olen tehnyt niin, että pujotin jokaisen helmen omaan hopealanganpätkään ja tein niistä linkkejä, eli kierteet kumpaankin päähän ja sitten jump ringillä kiinni toisiinsa.
User avatar
Siru
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 4756
Joined: Sat Jul 30, 2005 13:08
Lasku: 5
Location: Riihimäki
Contact:

Post by Siru » Wed May 10, 2006 10:29

Toki voi laventaa! :lol: Korukivissä ollaan vapaammilla linjoilla kuin helmien kanssa, ainakin minun tuntemani kultasepät eivät niiden kanssa toimi niin perinteisin tavoin kuin noissa helminauhoissa. Riippuu vähän tietenkin korusta ja toteutustavasta mitä metodia käyttää.

Jos tekisin nauhan jostain orgaanista alkuperää olevasta materiaalista, solmisin sen kuten helminauhatkin. Tämä siksi että nauhan liikkuvuus paranee kun joka helmen välissä on solmu. Vaijeriin en niitä pujottaisi, mutta tämä on siis vain oma mielipiteeni, kukin saa toki tehdä kuten parhaaksi näkee! Usein noita korukivistä tehtyjä helminauhoja näkee ihan siimaan, vaijeriin tms. suoraan pujotettuna ilman solmuja tai välihelmiä, itse en siitä tavasta pidä. Ja miksikö en pidä? No siksi kun ne kivihelmetkin on orgaanista alkuperää ja vaikka olisivatkin ominaisuuksiltaan kovempia ja siten kestävämpiä kuin esim. makeanveden helmet, niin myös ne hankautuvat toisiaan vasten ja siten ovat alttiita kulumaan. :wink:
Wear your HELMET with pride!
User avatar
Isa
korukivikasan keskellä
Posts: 202
Joined: Fri Oct 28, 2005 10:27
Lasku: 5
Location: Espoo
Contact:

Post by Isa » Wed May 10, 2006 10:37

Kiitos Siru ja Maikki, annoitte paljon hyvää infoa ja ajatuksen aihetta!
User avatar
Vinkelström
korukivikasan keskellä
Posts: 217
Joined: Fri Mar 10, 2006 12:15
Lasku: 5
Contact:

Post by Vinkelström » Wed May 10, 2006 11:40

Kiitoksia vastauksista ja kysymyksen laajentamisesta. Jotakuinkin nuin minäkin olen sen ajatellut. ...Melkein *hih hii*

En nyt ihan heti ole solmeilemassa. Mielenkiinto vain heräsi että millainenhan se solmu sitten on ja miten se tehdään jotta helminauhasta tulisi mahdollisimman kaunis :raaps: (sitä voisi joskus vaikka harjoitella :wink: )
Anne
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 1973
Joined: Wed Dec 07, 2005 19:02

Post by Anne » Wed May 10, 2006 12:33

Siru wrote: No siksi kun ne kivihelmetkin on orgaanista alkuperää ja vaikka olisivatkin ominaisuuksiltaan kovempia ja siten kestävämpiä kuin esim. makeanveden helmet, niin myös ne hankautuvat toisiaan vasten ja siten ovat alttiita kulumaan. :wink:
kröhöm. 8)
ihan pienenä sivuhuomautuksena: kivihelmet eivät ole orgaanista alkuperää. Orgaaninenhan tarkoittaa eliössä esiintyvää/ eliöistä peräisin olevaa (eli eloperäistä) sekä myöskin hiiliyhdisteisiin liittyvää. Kivimineraalit eivät ole kemiallisesti orgaanisia hiilen yhdisteitä, eivätkä noin yleensä ottaen myöskään peräisin mistään eliöstä.
User avatar
Siru
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 4756
Joined: Sat Jul 30, 2005 13:08
Lasku: 5
Location: Riihimäki
Contact:

Post by Siru » Wed May 10, 2006 13:31

Anne wrote:ihan pienenä sivuhuomautuksena: kivihelmet eivät ole orgaanista alkuperää. Orgaaninenhan tarkoittaa eliössä esiintyvää/ eliöistä peräisin olevaa (eli eloperäistä) sekä myöskin hiiliyhdisteisiin liittyvää. Kivimineraalit eivät ole kemiallisesti orgaanisia hiilen yhdisteitä, eivätkä noin yleensä ottaen myöskään peräisin mistään eliöstä.
Juu saa vapaasti korjata, sorry mun moka! :lol: Mineraalejahan nuo...
Wear your HELMET with pride!
watermelon
löytänyt aidot helmet
Posts: 243
Joined: Wed May 31, 2006 9:32
Lasku: 5
Location: Helsinki
Contact:

Post by watermelon » Fri Jun 02, 2006 10:20

Kysyisin vielä tuosta helmisilkistä ja sen paksuudesta, kun viikonloppuna olisi tarkoitus tehdä rannekoru makeanvedenhelmistä. Osaatteko sanoa, minkä vahvuinen langan pitäisi olla, että koru kestäisi tai mitä vahvuutta yleensä käytetään? Tilasin nimittäin sokkona Villihelmestä kahta eri lankaa, Gudebrod-helmisilkki FFF ja Gudebrod-helmisilkki, C-vahvuus n. 0.15 mm ja aloin pohtia, tuliko tehtyä oikea tollon työ vai viisas valinta...
Kumpaa käyttäisitte, kun helmet ovat läpimitaltaan noin 5,5 - 6 mm?
T:Johanna
Anne
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 1973
Joined: Wed Dec 07, 2005 19:02

Post by Anne » Fri Jun 02, 2006 11:15

.. samaa asiaa itseasiassa pähkäillään täällä - eli onko jotain yleistä "nyrkkisääntöä", jolla sopivan vahvuinen lanka valitaan. Samoin surffasin tuossä pikaisesti niitä solmimisohjeita ja niitä tuntui olevan aika monenlaista. Osaisiko joku kertoa jotain hyvää perusohjetta tuohon solmimiseen. Mitään ihmeellisiä apuvälineitä ei nyt löydy- pinsetit tosin on, jos sellaisia tarvitsee.
mikael0k
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts: 1889
Joined: Tue May 16, 2006 9:51
Lasku: 5
Location: Kemi, Lappi, Suomi

Post by mikael0k » Fri Jun 02, 2006 15:09

Tuon ohuemman langan kanssa olen toiminut joskus niin että laittanut sen kaksin kerroin helmen läpi ja sitten solminut "vetosolmun" tai tupla sellaisen ja taas uusi helmi......

Paksumman kanssa välisolmu tehden joko apuneulan tai pihtien kanssa. toisinaan onnistui hyvin niin että apuneulan kärki törkättiin helmen vierestä langanläpi ja solmu siihen ympärille, kiristetään ja ihan viimehetkellä vedetään se neula välistä poikkeen.

Kait se joskus onnistuu ihan oikeasti kunnolla se solmun teko :roll:
User avatar
Vinkelström
korukivikasan keskellä
Posts: 217
Joined: Fri Mar 10, 2006 12:15
Lasku: 5
Contact:

Post by Vinkelström » Fri Jun 02, 2006 15:54

Löysin tuohon solmuiluun mielestäni hyvät ohjeet kirjasta Helmityöt - Bellingham, Glover & Wewit

Tuota solmua ajattelin itse kokeilla
watermelon
löytänyt aidot helmet
Posts: 243
Joined: Wed May 31, 2006 9:32
Lasku: 5
Location: Helsinki
Contact:

Post by watermelon » Tue Jun 06, 2006 10:42

En omista (vielä!) yhtään helmikirjaa, mutta katsoin netistä ohjeita solmeiluun ja päätin testata sitä lasihelmillä ennen makeanvedenhelmiin siirtymistä. No, eilen tuli ainakin se selväksi, että ei kannata kokeilla samaan helminauhaan erilaisia solmuja, sillä ne ovat myös eri kokoisia. :roll: Olisihan toi pitänyt tajuta jo maalaisjärjellä, mutta kun kantapään kautta asiat haluaa selkeästi oppia niin ei voi mitään... Muuten solmeilulla tehdystä nauhasta tulee kyllä todella kaunista, helmillä on aivan eri liikkuvuus kuin vaijerissa tms.
Post Reply