Page 1 of 1

Epäonnistuminen renkaiden teossa

Posted: Tue Feb 12, 2013 22:23
by casmida
Olen siis tehnyt renkaita itse, koska tyttäreni kuluttaa niitä huima vauhtia. Ongelmana on, että renkaat eivät pysy kiinni vaan aukeavat todella helposti, ja niihen väliin jää aina sen verran rakoa, että 0,5mm helmen ympäri kieputettu lanka pääsee aina karkuun. Renkas langan paksuus on 0,8mm ja tehdessäni katkaisen langan pihdeillä ja varmistan vielä, että molemmet päät ovat ihan tasaisia. Yhdistämme renkaan päät ihan normisti heiluttelemalla puolelta toiselle pihdeillä ja rengas menee kiinni ihan kivasti. Missä meillä se virhe tapahtuu, kun lähes aina koru menee osiin käytettäessä? Lankana on hopeoitu kupari.

Re: Epäonnistuminen renkaiden teossa

Posted: Wed Feb 13, 2013 0:01
by Mimme
http://youtu.be/BsbfyHXxFeQ
Ihan varoiksi, tuossa on aika hyvä video renkaiden avaamisesta ja sulkemisesta. Luultavasti tuo on ihan itsestään selvyyttä mutta kuitenkin... Itse yritän olla tosi tarkka että suljettaessa langan päät menee vähän ristikkäin että kun ne asettelee vastakkain niin siihen jää pieni jännitys.

Seuraavana steppinä miettisin ehkä sahan käyttöä katkaisuvälineenä. Pihdeillä jää lenkin toinen pää helposti viistoksi johtuen pihtien rakenteesta, ellei sitten sitä viistoa päätäkin leikkaa tasaiseksi.

Sitten langan paksuus. Mikäli korulle tulee paljon painoa (isoja kivihelmiä tms.), tuo 0,8 lanka on melko hentoa, varsinkin jos niitä renkaita on vain yksi. Lisäksi riippuu sen renkaan koosta miten helposti se lähtee aukeamaan.

Tuossa nyt muutama juttu mitä voisi miettiä ja/tai kokeilla. Kokeneemmat koruntekijät varmaan antaa lisävinkkejä :)

Re: Epäonnistuminen renkaiden teossa

Posted: Wed Feb 13, 2013 8:44
by casmida
Mimme wrote:http://youtu.be/BsbfyHXxFeQ


Seuraavana steppinä miettisin ehkä sahan käyttöä katkaisuvälineenä. Pihdeillä jää lenkin toinen pää helposti viistoksi johtuen pihtien rakenteesta, ellei sitten sitä viistoa päätäkin leikkaa tasaiseksi.

Sitten langan paksuus. Mikäli korulle tulee paljon painoa (isoja kivihelmiä tms.), tuo 0,8 lanka on melko hentoa, varsinkin jos niitä renkaita on vain yksi. Lisäksi riippuu sen renkaan koosta miten helposti se lähtee aukeamaan.
Me ollaan lähinnä tehty ihan perusrannekoruja, joissa on max.1cm halkaisijaltaan olevia helmiä. Olen huomannut myös tuon pihtien vaikutuksen, sen takia olen vielä tasoittanut lenkin toisen pään sileäksi. Ehkä seuraavana lähden koittamaan paksumpaa lankaan, mitä muut käyttävät?

Re: Epäonnistuminen renkaiden teossa

Posted: Wed Feb 13, 2013 12:12
by Penny
0,8mm lanka ei kyllä kestä rannekorussa. Järkevintä on käyttää tuplarenkaita eli kaksi vierekkäin. Itse laitan 1mm renkaatkin tuplana, koska rannekorussa kulutus on kova. Kaulakorussa kestävät huomattavasti paremmin, korviksista puhumattakaan. Langoissa on myös eroa; pehmeästä langasta tehty rengas aukeaa paljon helpommin kuin kovasta.
Suosittelen lämpimästi sahan hankkimista, jos renkaita joutuu paljon tekemään. Toinen vaihtoehto on ostaa valmiita renkaita. Esim FMG:ltä kimpoissa tilatut renkaat ovat edullisia ja hyviä. Itse en viitsi hopeoituja renkaita tehdä itse vaan ostan ne valmiina. Hopearenkaita sahailen sarjatyönä isomman määrän kerralla.

Re: Epäonnistuminen renkaiden teossa

Posted: Wed Feb 13, 2013 12:29
by amorosa
Kyllä tuo Mimme on sen verran kokenut, että ihan asiantuntevat neuvot antoi :wtg: .

Rannerenkaita rakastavana teen itsekin paljon linkitettyjä, myös avolenkein, helmirannekkeita.
Lenkkien sahaus on ehdotin, pihdeillä ei koskaan saa niin tasaista rakoa, että se sulkeutuisi tiiviisti. Hiominenkin on taitohomma, pitäisi luupilla tarkastaa jokaisen lenkin sauma eli onko tiivis. Sahaus ei ole vaikeaa, kun opettelee vaikka kerran kurssilla (esim. kursseja "viikinkiketjujen alkeista" tulee hyviä neuvoja ja oppii myös kivoja muunnoksia piristämään tavallista lenkitystä.)
Kirjastoista ja kirjakaupoista löytyy myös kirjoja tarvikkeiden ja tekniikan opiskeluun.

Mimmen neuvo kahdesta renkaasta on oivallinen, sillä silloin riski että saumat olisivat samalla kohdalla on pienempi ja tällöin myös koru pysyy paremmin kasassa.

Itse käytän 0,6-0,8mm helmiin pääsääntöisesti 0,7mm kieputtelulankaa. On vielä suht' siroa mutta kuitenkin tukevampaa kuin mainitsemasi 0,5mm, joka solahtaa helposti läpi.

Itselläni on materiaalina lähinnä hopea, joten ohuet lenkit juotan ja ongelma poistuu.

Minusta on ihanaa, kun teillä on äiti-tytär yhteistyötä :love: . Soisin sen tuottavan molemmille iloa. Itse pidän lenkkien sahaamisesta, ei ole vaikeaa, joten sitä suosittelen lämpimästi. Toivottavasti löydätte ratkaisun, muut saavat jatkaa omien vinkkiensä jakoa :D

Re: Epäonnistuminen renkaiden teossa

Posted: Fri Feb 15, 2013 9:59
by casmida
Ok. Kiitos teille paljon :jippii: Olisko teillä vielä sahavinkkejä?

Re: Epäonnistuminen renkaiden teossa

Posted: Sat Feb 23, 2013 22:55
by Yukio
casmida wrote:Ok. Kiitos teille paljon :jippii: Olisko teillä vielä sahavinkkejä?
Helpoiten käsipelillä valmistaa laadukkaita lenkkejä tällä apuvälinesarjalla http://yukio.kapsi.fi/projektit/sahausapu.php
Tällä saa myös 0,8mm langan jäykistettyä, että kestää paremmin käytössä.
T:Yukio

Re: Epäonnistuminen renkaiden teossa

Posted: Sun Feb 24, 2013 17:02
by Pätkä
Tässä halpa 'kätevä-emäntä' -malli sahaamiseen:

Ensin lainaat isännältä poran ja vinka-nimisen työkalun. Laitat porakoneen pöydän (tai leipälaudan, kts. alla) vasempaan reunaan vingalla kiinni (niin että istukka on oikealla puolella) ja sopivankokoinen sukkapuikko porakoneen istukkaan kiinni. Sitten taitat sen lenkitettävän metallilangan päästä pari senttiä 90-asteen kulmaan ja työnnät langan pään istukan sisään. Pidä oikealla kädellä lanka tiukalla, niin että langan pää pysyy istukassa (mielellään kangashanska oikeaan käteen tai nahkahanska käteen ja joku kankaanpala veivattavan langan ympäri, niin on sopiva kitka) ja vasemmalla kädellä painat varovasti poran liipasinta: kannattaa olla varovainen sen langan toisen pään kanssa, ettei loukkaa itseä (lähinnä silmät on vaarassa) eikä pöytään tule jälkiä. Ja sitten kun lanka on puikon ympärillä, niin se toimii jousen tavoin ja spinnaa takaisin: lopussa kannattaa poran pyömissuuntaa kääntää ja pyörittää muutama kierros vastapäivään, ettei valmis lenkkivieteri spinnaa, muuten on sormet vaarassa.

Tarvittava lenkkien määrä voi merkata vaikka pöytään tai mitata viivottimella. Lenkkimäärä on helppo laskea millisellä langalla viivottimella: yksi lenkki on millin paksuinen, eli 10 senttiä vieteriä = 100 lenkkiä.

Jos keittiösi lusikkalaatikon ylin "laatikko" on leipälauta, niin siinä voit lenkit sahata (siinä voi ne 'poratakin'). Laita vieterin sisälle metallinen sukkapuikko, josta suippo osa on sahattu pois rautasahalla, siihen voi sahata pienen loven päähän, ettet sahaa sitä metallipuikkoa, kun sahaat niitä lenkkejä. Puikon toisesta päästä taitetaan muutama sentti 90-asteen kulmaan. Taitettu pää kiinnitetään leipälauden etureunaan sillä samalla vingalla, jolla porakin oli kiinni, niin että sahaustuen toinen pää on pöydän päällä yläviistossa muutaman sentin ilmassa: poispäin sahaajasta. Sahan ja sahan teriä voi ostaa vaikka Sar-Machinelta: kannattaa mainita mitä materiaalia on sahaamassa, kun tilaat teriä. Sahan terä pitää olla sahassa niin päin että se sahaa kun sahaa vedetään itseä päin. Sahan terään pitää laittaa silloin tällöin mehiläisvahaa tai kynttilää. Itse ostin mehiläisvahani paikalliselta mehiläiskasvattajalta, mutta kai sitäkin saa tilattua Sar-Machinelta, tai Arilta Kankurinaitasta, kuten lankaakin.

Sahata ei pidä vieterin suuntaisesti vaan vähän vinosti, riippuen kumpipuolinen kierre vieterissä on: kohtisuoraan kierteeseen nähden, niin , että sahauspinta on mahdollisismman suora. Ja kannattaa varoa sormen päitä. Kätevä emäntä ompelee itselleen ohuesta nahasta 'sormustimen' tai sormisuojia voi tilata sieltä Sar-Machinelta. Itse käytin alkuun urheilija teippiä: tein siitä sentin siivua ja pyöritin vasemman käden etusormen ja peukun ympäri: säästää lastarinkulutusta!

Lenkkeilemisiin!

Saa käyttää, mut' ei oo pakko! :)

Ja tässä linkki Hämiksen mainioihin sahausohjeisiin: http://hamis.vuodatus.net/sivut/lenkkien-sahaaminen