Silver filled / Silver plated

korujen valmistus hopeasta ja muista metalleista; tekniikat, materiaalit ja työvälineet.

Moderators:Cattleya, Muikku, Eowyn, inkku, Henna

Post Reply
User avatar
Pätkä
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:836
Joined:Wed Jan 10, 2007 15:39
Lasku:5
Location:Pori
Silver filled / Silver plated

Post by Pätkä » Mon Nov 18, 2013 18:41

kiinnostava artikkeli, jonka päätin kääntää ameriikan kielestä suomeksi. [kommenttini hakasuluissa]
Alkuperäinen teksti ja kuva löytyy täältä:
http://www.artfire.com/ext/shop/blog_po ... illed_mean_

Mitä Silver Filled* tarkoittaa ? [* päätin kääntää tämän 'täytetty hopea']
Jalometallien, varsinkin kullan ja hopean jatkuvan hinnannousun johdosta moni käsityöläinen on vaihtanut muihin metalleihin, jotta korut on asiakkaille edullisia. Yksi tuote, joka on saanut paljon huomiota on täytetty hopealanka [*] ja osat. Mitä tämä tarkalleen on ja miten sitä voi verrata Sterling hopeaan?

Sitä voidaan verrata gold-filled -koruihin, jota olemme ostaneet jo vuosia. Kun kullan hinta on korkea, gold-filled on hyväksytty vaihtoehto. Täytetyssä hopeassa [*] on sama juttu. Siinä on joko 5 % tai 10 % kerros kestävää Sterling hopeaa päällä, joka on täytetty kupari tai messinkiseoksella. Riippuen valmistajasta, se merkitään: 95/5, 90/10, .925/10, .925/5, 1/10th tai 1/20th [merkintä USA'ssa]. Se ei todellakaan ole sama asia kuin hopeoitu lanka, jossa on erittäin ohut kerros hopeaa kuparilangan päällä. Jotta eron ymmärtää, niin katso tätä kuvaa Fire Mountain Gems'in nettisivuilla. [kuva löytyy alkuperäisestä artikkelista, jonka linkki löytyy sivun yläosasta]

Vasemmalla oleva lanka on täytettyä hopealankaa (paksu Sterling -kerros päällä) ja oikealla puolella oleva lanka on hopeoitua. Koska hopeoidussa langassa on vain ohut kerros hopeaa, niin se voi kulua pois ajan kuluessa ja siihen tulee helposti naarmuja kun sitä työstää tai kun korua käyttää ja sisällä oleva metalli tulee näkyviin.

Näin ei käy täytetyssä hopealangassa [*]. Kerros on tarpeeksi paksu kestääkseen pieniä naarmuja ja se ei koskaan lähde kulumalla pois. Jos olet allerginen hopeoidulle, mutta voit käyttää Sterling hopeaa, niin sinun pitäisi pystyä myös käyttämään täytettyä hopeaa [*] ilman allergiareaktiota.

Täytetyn hopean johdosta hopeakorut ovat paljon edullisempia! Täytetty hopea [*] on hyvä vaihtoehto hintatietoisille ostajille ja se on yhtä kaunista ja kestävää. 8.1.2011 Sterling hopean hinta oli yli kolminkertainen verrattuna täytettyyn hopeaan [*]. Siinä voi olla iso ero kun ostat valmiita koruja. Kun minä teen käsikorun Sterling hopeasta, niin siihen pelkkä lukko voi maksaa minulle € 18,54. tai enemmän! Sama lukko voi maksaa täytetystä hopeasta vain € 7,41 tai vähemmän ja silloin voin myydä käsikorun paljon halvemmalla hinnalla.

Käsityöläiset, jotka tekevät tuotteita hopeatäytelangasta, ovat huomanneet, että se käyttäytyy samalla tavalla kuin Sterling hopea. Sitä voi juottaa, takoa, kiillottaa, rummuttaa ja oksidoida samoilla tuloksilla kuin Sterling-lankaakin. Se on vähän pehmeämpää kuin Sterling. Kun ostat täytettyä hopealankaa, niin on hyvä kysyä myyjältä Sterling hopean määrän lisäksi sisuksen väriä. Tämä silloin kun teet sellaista korua, jossa langan sisus on näkyvissä, kuten korvakoru koukuissa. Tiedän yhden myyjän, joka myy täytettyä hopeaa, jossa ydin on hopean värisenä, en ole varma onko olemassa muitakin. Kaupan nimi on Royal Metals Etsyssä. Heidän täytetty hopealangassaan on 10% Sterling hopea kerros, jossa on messinki sisus (90/10), joka näyttää hopean väriseltä, kun sitä leikkaa.

Toivottavasti olen auttanut sinua ymmärtämään mitä täytetty hopea [*] on.
[lisäkysymykset voi osoittaa artikkelin kirjoittajalle linkin kautta]
Thuja Design
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:842
Joined:Fri Sep 22, 2006 20:36
Lasku:5
Location:Helsinki
Contact:

Re: Silver filled / Silver plated

Post by Thuja Design » Thu Nov 21, 2013 0:15

Kiitos,Pätkä,mielenkiintoisesta artikkelista.t
User avatar
Pätkä
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:836
Joined:Wed Jan 10, 2007 15:39
Lasku:5
Location:Pori

Re: Silver filled / Silver plated

Post by Pätkä » Mon Nov 25, 2013 21:55

Tampereen messuilla kävi Tukesin tarkastaja tsekkaamassa myyntipöytäni:
hän oli sitä mieltä, että Silver filled ja Silver plated on sama asia.
Kerroin hänelle, ettei muuten ole: vähänks olen kapinallinen? :mrgreen:

Mikähän on Tukesin tai muun suomalaisen/EU'n viranomaisen viralliset nimet ja merkinnät näille.
Ja onko asiasta suomenkielistä kirjallisuutta? Olisiko kellään tietoa?
Post Reply