Page 1 of 2

Mikä ihmeen hopeasavi?

Posted: Tue Feb 26, 2008 23:04
by Maija
Tässä noviisi kyselee, mikä/tai mitä on hopeasavi? Noista komenteista kyllä hoksasin, että siitä jotain muotoillaan? Mutta mitä ihmettä se on siis mitä materiaalia?

Posted: Tue Feb 26, 2008 23:11
by anzu
Eiköhä noihin löydy neuvot, ku selaat tätä topicia alaspäin..

Posted: Tue Feb 26, 2008 23:17
by Turkoosi
Kun kirjoitat tuohon hakuun PMC, niin löytyy mm.tämä ketju. Myös täällä on tietoa.

Posted: Wed Sep 10, 2008 14:31
by Rauni
Mieleeni tuli kysäistä teiltä tällaista, liittyen hopeasaveen. Luin Taika askartelulehdestä 8/2008 hopeasaven polttamisesta, ja siinä kerrottiin Art Box Mini - mikroaaltopurkista, joka on kovin "edullinen" 110 €. Yhtenä vaihtoehtona oli polttouuni joka taas maksaa noin 700€. Mitään ei puhuttu toholla polttamisesta. Ilmeisesti tämä on käypä väline polttamispuuhaan, ainkain sitä on toiset käyttänyt. Miten toholla hopeasavityö sitten poltetaan ettei liekki ole liian kuma, ja siitä seurakauksena työ ala sulaa ja kiehua?

Posted: Wed Sep 10, 2008 17:17
by Nunnuli
Rauni wrote:Mieleeni tuli kysäistä teiltä tällaista, liittyen hopeasaveen. Luin Taika askartelulehdestä 8/2008 hopeasaven polttamisesta, ja siinä kerrottiin Art Box Mini - mikroaaltopurkista, joka on kovin "edullinen" 110 €. Yhtenä vaihtoehtona oli polttouuni joka taas maksaa noin 700€. Mitään ei puhuttu toholla polttamisesta. Ilmeisesti tämä on käypä väline polttamispuuhaan, ainkain sitä on toiset käyttänyt. Miten toholla hopeasavityö sitten poltetaan ettei liekki ole liian kuma, ja siitä seurakauksena työ ala sulaa ja kiehua?
Sitä poltetaan kiertämällä esinettä toholla ja aina välillä vaan mennään hiukan ylikin. Pääasiassa kuitenkin esineen ympäriltä ja varotaan, ettei se ala sulaa. Tarkkaa puuhaa.

Posted: Wed Sep 10, 2008 17:22
by Rauni
Nunnuli wrote:Sitä poltetaan kiertämällä esinettä toholla ja aina välillä vaan mennään hiukan ylikin. Pääasiassa kuitenkin esineen ympäriltä ja varotaan, ettei se ala sulaa. Tarkkaa puuhaa.
Miten pitkä polttoaika toholla on suurinpiirtein, kun tuolla mikrojutulla on muutamia minuutteja, riippuen työn koosta.

Posted: Wed Sep 10, 2008 17:29
by Nunnuli
Rauni wrote:
Nunnuli wrote:Sitä poltetaan kiertämällä esinettä toholla ja aina välillä vaan mennään hiukan ylikin. Pääasiassa kuitenkin esineen ympäriltä ja varotaan, ettei se ala sulaa. Tarkkaa puuhaa.
Miten pitkä polttoaika toholla on suurinpiirtein, kun tuolla mikrojutulla on muutamia minuutteja, riippuen työn koosta.
Esineen koosta riippuu. Mulla on riipus, joka on 1,5cm x 2 cm ja litteä. Tätä poltettiin 2 min. Tai se aika aletaan laskea siitä kun esine kumenee ja se hiukan muutaa väriä, mutta tää tapahtuu nopeesti. Yhteensä ehkä 2,5 min.

Posted: Wed Sep 10, 2008 17:57
by Rauni
Nunnuli wrote:Esineen koosta riippuu. Mulla on riipus, joka on 1,5cm x 2 cm ja litteä. Tätä poltettiin 2 min. Tai se aika aletaan laskea siitä kun esine kumenee ja se hiukan muutaa väriä, mutta tää tapahtuu nopeesti. Yhteensä ehkä 2,5 min.
Okei, eli suurinpiirtein samoissa luokissa, kun siinä mikrojutussa. Askartelulehdessä sille oli annettu tällaiset ajat:
1-3 g hopeasaviesine 1 - 1,5 min
3-30 g --"--- 1,5 - 2 min
10-30 g --"--- 1,5 - 2,5 min
narun muotoiset tai todella ohuet esineet 1 - 1,5 min

Posted: Wed Sep 10, 2008 18:00
by Nunnuli
Tohon mun riipukseen meni 5 g savea eli se on tuota luokkaa.

Posted: Wed Sep 10, 2008 18:03
by Rauni
Nunnuli wrote:Tohon mun riipukseen meni 5 g savea eli se on tuota luokkaa.
just, eli tuota voi käyttää ohjenuorana. Onko toholla väliä, millainen se on?

Sitten löysin (vahingossa) seuraavan linkin: http://www.howtojewellery.co.uk/category/tutorials/ Tässä on peruskamaa, kuin myös tietoa hopeasavesta. Tämän linkin kuvassa, ainakin ymmärsin niin, esine jäähdytetään kastamalla veteen. Onko se yleinen käytäntö, vai makuasia kysymys?

Posted: Wed Sep 10, 2008 19:56
by Helmipöllö
Nuo polttoajat on vain suuntaa-antavia, ja aina parempi jos polttaa hieman pidempään, varmuuden vuoksi. Eli kun väri on muuttunut hieman persikan oranssiksi, niin kello käymään. Mutta kannattaa varoa, ettei vahingossa sulata esinettään.
Nopeasti ne jäähtyvät muutenkin, on makuasia jäähdyttääkö vedessä.

Posted: Wed Sep 10, 2008 23:09
by Rauni
Helmipöllö wrote:Nuo polttoajat on vain suuntaa-antavia, ja aina parempi jos polttaa hieman pidempään, varmuuden vuoksi. Eli kun väri on muuttunut hieman persikan oranssiksi, niin kello käymään. Mutta kannattaa varoa, ettei vahingossa sulata esinettään.
Nopeasti ne jäähtyvät muutenkin, on makuasia jäähdyttääkö vedessä.
tässä touhussa taitaa olla aika isoja riskejä, ettei saa työtään pienellä pilalle.

Posted: Thu Sep 11, 2008 7:40
by Helmipöllö
Itseasiassa hopeasavi on aika kiitollinen materiaali, AINA muulloin voit jotain korjata tai muuttaa tai lisätä, ainoastaan jos sulatat työn möykyksi, niin sitten konstit on vähissä ! :lol:

Posted: Thu Sep 11, 2008 10:27
by Rauni
Helmipöllö wrote:Itseasiassa hopeasavi on aika kiitollinen materiaali, AINA muulloin voit jotain korjata tai muuttaa tai lisätä, ainoastaan jos sulatat työn möykyksi, niin sitten konstit on vähissä ! :lol:
elikäs, ei sitä sitten niin pian saakkaan pilalle. kyllä sen varmasti huomaa, koska alkaa möykkyyntyä :lol:

Pääsenkin tätä kokeilemaan ensiviikolla kädestä pitäen opastuksen kanssa, kun ilmoittauduin hopeasavi kurssille Jalasjärvelle :D

Posted: Sun Nov 02, 2008 20:14
by Gilda
Sopiiko swarovskin kristalli hopeasaven (riipuksen) koristeeksi, siis kestääkö polton uunissa?