Page 1 of 2

Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Tue Aug 30, 2011 11:03
by Pinneliini
Sorry, jos laitan tämän väärää osioon.
Olen tehnyt vaijeriin FMG:n hopeahelmistä ja Swaron helmistä kaulaketjuja mutta nyt ihan tuolla myyntiin menoa odotellessaan hopea helmet ovat muuttuneet joko kullan värisiksi tai melkeimpä kuparin värisiksi, en ymmärrä :shock: Ymmärtääkö joku muu?

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Tue Aug 30, 2011 12:38
by Piita
Mulla on joskus muuttunut ketju ja linkit kullan värisiksi ja ihan hopeaa olivat. Karneoliin yhdistettyinä tuli oikeastaan aika kivan näköinen ja sen korun osti sitten yks nainen joka ei hopeasta kauheesti tykkää. En osaa sanoa mistä johtuu mutta joskus hopea näyttää patinoituvan kullan sävyiseksi. Mulla oli se koru kyllä jonkin aikaa näyteikkunassa auringossa, en tiedä vaikuttiko aurinko siihen. Joku viisaampi vois valaista aisaa... :D

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Tue Aug 30, 2011 17:22
by anzu
Pinneliinin selitys kyllä kuulostaa ihan hopeoiduilta metallihelmiltä. Ei niiden koko helmien pitäs missää vaiheessa mennä kokonaa kupariseksi/kullanväriseksi, paitti jos ne on ollu sitruunahapossa, jossa on käytetty ensin terästä&kupari ja niitä hopeahelmiä/osia....

Mutta 925-hopea voi muuttua osittain kuparin värikseksi, jos seostus vaiheessa on jääny kupari "lönteiksi" sulana ollessa siis. Sitte ku sitä työstetään ja taas työstetään, niin se kupari pukkaa sieltä pintaa. Sitte taas toiset kohat, voi mennä mustemmaksi ku hopee ja niissä pukkaa hienohopee pintaa..

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Tue Aug 30, 2011 18:38
by Kivenviilaaja
Hopean patinoituminen/tummuminen voi myös tehdä tuollaisen kulta-kupari värin, varsinkin jos hopean pinta on kiiltävä. Se väri riippuu vähän siitä, että mikä ilmansaaste sen tummumisen aiheuttaa. Normaalissa hopean kemiallisessa patinoinnissakin tuon näkee, että hopea menee ensin kellertäväksi, kullanväriseksi, kuparinsävyiseksi ja sitten lopulta harmaaksi.

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Tue Aug 30, 2011 20:26
by Pinneliini
Osa helmistä jäi hopean värisiksi mutta suurin osa vaihtoi väriä. Mulla oli sekoitettuna kahdesta eri paikasta tilattuja hopeahelmiä. Toivottavasti tähän ois joku muu selitys kuin että ne ovat hopeoituja, koska ei ole kiva tulla petetyksi, kun oon niistä kuitenkin hinnan maksanu hopeahelminä en hopeoituna.
Onko kelleen muulle käyny näin FMG:n hopeahelmien kanssa?
Jos laitan ne rumpuun niin eikös niistä pitäisi tulla hopean värisiä jos ne ovat hopeaa mutta jos ne ovat hopeoituja niin silloin ne jää tuollaiseksi kullan-kuparinväriseksi...häätyypä kokeilla huomenna, tänään on jo väsy... kiitos vastauksista :D

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Wed Aug 31, 2011 12:32
by anzu
Viilataki niitä voi, sillonki niistä tuloo kuparin värisiä jos ovat höpöhopeaa..
Rumpuki on hyvä paikka testata onko hopeaa...

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Fri Sep 02, 2011 14:26
by kuultava
mie usein vaan kiillotan hopeankiillotusaineella ja annan vaikuttaa noin 30min. Tulee kyllä hienoa jälkeä :D

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Sat Sep 03, 2011 10:53
by Piita
Hopeankiillotus aine hankaa helmiä ja kuluttaa pintaa. Kokeileppa suola, folio ja vesi systeemiä kirkastukseen huomattavasti ystävällisempää hopealle ja voi tehdä valmiille koruillekin eikä helmet kärsi.

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Sat Sep 03, 2011 11:58
by anzu
Piita wrote:Hopeankiillotus aine hankaa helmiä ja kuluttaa pintaa. Kokeileppa suola, folio ja vesi systeemiä kirkastukseen huomattavasti ystävällisempää hopealle ja voi tehdä valmiille koruillekin eikä helmet kärsi.
Eihän tuostakaa mitää haittaa oo, jos ne helmet on ihan hopeaa. Mutta en suosittele tuota hinkkakäsittelyä "hopeisille" ruokavälineille, niissä se pinnan kuluminen on pahasta..

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Tue Sep 06, 2011 18:06
by Pinneliini
Laitoin yhden väriään muuttaneen helmen hopeoituun lankaan ja pyöritin sitä toista tuntia rummussa ja tuloksena oli rumaksi rautalangan näköiseksi muuttunut lanka mutta uutuuttaan kiiltelevä hopeanvärinen helmi elikkä hopeaahan nuo helmet tuntuu olevan :D
Vieläkin jää kummittelemaan tuo värinmuutos, ei ole kiva laittaa maailmalle koruja, jotka väriänsä muuttavat...

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Tue Sep 06, 2011 18:32
by anzu
No sit siin ei oo muuta mahollisuutta, ku siit vaan nousee se kupari jostain syystä pintaa..

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Tue Sep 06, 2011 22:16
by Kivenviilaaja
Tuskin niissä väriä muuttavissa helmissä mitään vikaa on, vaan jokin aine ympäristöstä tuottaa niihin sen värillisen "patinan". Onko korun säilytyspaikan lähellä mitään, mistä voisi haihtua jotain rikkipitoista ainetta? Kumia, sipulia, kananmunia, lemmikkieläimiä, kemikaaleja, vasta työstettyä puuta, tms...
Niissä helmissä on varmaan hienohopeapinnoitus, sillä jonkin rikkipitoisen kemikaalin kanssa hienohopea patinoituu juuri keltaisen/punaisen väriseksi. Samoissa olosuhteissa sterlinghopea menee harmaaksi. Kuparia siihen pintaan ei tule, vaan metallurgian kannalta pitäisi käydä niin, että pinnassa mahdollisesti oleva kupari katoaisi hopean sekaan.

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Wed Sep 07, 2011 10:25
by Pinneliini
Meillä juoksentelee kaksi yorkshiren terrieriä, Nette ja Niitu :love: mutta mitenkäs ne vaikuttaa tuohon värjääntymiseen?
Kun nuo korut on tehty vaijeriin, niin käsittääkseni niitä ei voi rummuttaa mutta onkos muuta vaihtoehtoa kirkastaa helmet kuin purkaa koru ja laittaa sitten helmet rumpuun?

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Wed Sep 07, 2011 13:08
by Piita
Kokeileppas sitä muovikippo, alumiinifolio, kuuma vesi, ja suola juttua... Siitä ei kärsi muut helmet.

Re: Hopea vaihtaa väriä...

Posted: Wed Sep 07, 2011 13:13
by Pinneliini
Piita wrote:Kokeileppas sitä muovikippo, alumiinifolio, kuuma vesi, ja suola juttua... Siitä ei kärsi muut helmet.
Entä se vaijeri, pelkään että se lähtee ruostumaan :shock: vaikka eihän siitä näy niitä sisälmyksiä kuin päästä mutta kuitenkin.