Sulatuslaitteen tekoasiaa hopealle!?!?

korujen valmistus hopeasta ja muista metalleista; tekniikat, materiaalit ja työvälineet.

Moderators:Cattleya, Muikku, Eowyn, inkku, Henna

Post Reply
Juhannus
aloittelee siemenhelmillä
Posts:5
Joined:Sun Jun 12, 2011 21:47
Oikea käyttäjä:Olen
Sulatuslaitteen tekoasiaa hopealle!?!?

Post by Juhannus » Tue Sep 13, 2011 18:59

Onko tietoa, mistä aineista eristetiilet on tehty?, nehän on semmoisia kevyitä ja hauraita, korpun tapaisia...Olen siksi asiaa mietiskellyt, kun olisi haluja löytää valettavana ko. ainetta.Oliskohan tuossa yhtenä ainesosana perliitti, sehän on tuommoista hötöistä ainetta, ja eikös se ole jotain vulkaanista tuhkaa?.Lisäksi joukossa mahtaa olla fireclay:ta?. Tarkoitus siis olisi tehdä sulatuslaite, siis sähköllä käyvä, hopealle,pronssille, messingille ym.Olisi paljon helpompaa tehdä tuo valamalla, kuin eristetiilistä leikkomalla, ja voisi vastuksen urankin tehdä suoraan valuun.Mitoitus laitteelle tulee valmiin kapineen grafiitti upokkaan mukaan, johon menee hopeaa arviolta 1,5 kiloa.Vastus on suunnilleen 1,5kW tehoinen.Lyhyesti siis, onko parempaa tietoa valumassasta, ja mielellään semmoisesta, josta tulee eristetiilen kaltainen kuivuttuaan.Onko kokemuksia kellään!Tarkoitus olisi tehdä tuon kaltainen laite:
http://www.ebay.com/itm/ITALIAN-Electri ... 1e655c20f4
Kivenviilaaja
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1112
Joined:Wed Dec 03, 2008 13:45
Lasku:5
Contact:

Re: Sulatuslaitteen tekoasiaa hopealle!?!?

Post by Kivenviilaaja » Tue Sep 13, 2011 19:59

Noissa uuneissa on kahdenlaisia eristeitä:
1) Sisäpinnalla on yleensä ohuehko kerros (5-10mm) jotain tulenkestävää savea tms. keramiikkaa, jossa on ulkopinnalla urat vastuksille.
Veikkaisin, että jokin "uunisavi" tai rakusavi kelpaisi niihin hommiin. Sopivia ostopaikkoja voisi olla vaikka http://www.kerasil.fi tai http://www.varnia.fi Paksusti sitä keramiikkaa ei voi olla, koska nopeat lämpötilan muutokset rikkoisivat sen ja uuniin tulisi "turhaa" termistä massaa, joka hidastaisi kuumentamista.
2) Laitteen peltisen ulkokuoren ja vastuksien välissä on yleensä ainakin tuuman verran jotain tiiviin villan oloista pehmeää ja kevyttä eristettä. Keraaminen villa vaikka Varnialta voisi toimia http://varnia.fi/product_catalog.php?c=95

Tiilistä et luultavasti halua tehdä uunia, koska tiilien kuumentamiseen menee liikaa aikaa (ja energiaa) ja siinä odotellessa grafiittiupokas palaa loppuun ja hermot menevät...
Vastuslangat kannattaa sitten laittaa niin, että ne tulevat eristevillan ja sisäpuolella olevan keraamisen "kupin" väliin. Tuolloin ne eivät ole näkyvissä uunin sisäpuolella (sähköturvallisuus!) ja ne eivät ole alttiina uunin sisällä olevalle pelkistävälle kaasulle. Normaali vastuslanka vaatii, että se on hapen kanssa tekemisissä, koska happi tekee lankaan suojaavan oksidikerroksen. Jos laitat langan paljaana uunin sisäpuolelle, niin siellä lankaan ei tule oksidikerrosta, koska hitaasti palava grafiittiupokas tekee uuniin aina pelkistävän (redusoivan) atmosfäärin (CO ja CO2), joten lanka haihtuu olemattomiin hyvin nopeasti. Tuolla asialla on erittäin iso merkitys sille, että kuinka pitkään vastuslangat kestävät käyttöä. Keramiikka- ja lasinsulatusuuneissa langat voivat olla sisäpuolella paljaina, koska niitä uuneja ei juuri koskaan käytetä niin, että uunin sisällä olisi pelkistävä atmosfääri.
Upokas pitää sitten saada kauttaaltaan ilmalta suojaan kuumennuksen ajaksi, koska muuten grafiittiupokas palaa rikki liian nopeasti.
Se keraaminen kuppi kannattaa polttaa vaikka nuotiossa tai takassa ennen uunin rakennusta, koska polttamaton savi kutistuu n. 10% kun sen kuumentaa sinne 1100+ C asteeseen, missä uunia käytetään. Uunille voi käydä huonosti, jos sen kasaa polttamattoman savikupin ympärille ja sitten kuumentaa, jolloin osat alkavat kutistua...

Olen purkanut osiin yhden italialaisen uunin kun palanut vastus oli vaihdettava, joten tiedän turhankin hyvin, mitä ne ovat syöneet...
Joka tapauksessa tuo on mielenkiintoinen projekti. Halvemmaksi tulisi varmaan uunin hankkiminen kaupasta, ellei niitä tarvikkeita ja osia (lämpötilakontrolleri ym) satu pyörimään nurkissa.
Juhannus
aloittelee siemenhelmillä
Posts:5
Joined:Sun Jun 12, 2011 21:47
Oikea käyttäjä:Olen

Re: Sulatuslaitteen tekoasiaa hopealle!?!?

Post by Juhannus » Tue Sep 13, 2011 20:20

Kiitos tiedosta, tässäpä tulikin mitä tartten.Varnialta tilasin tuota uunisavea säkillisen.Täytyy nyt kehitellä muotti, mihin tuota valaisi.Polttaa sen varmaan pystyisin tutun keraamikon uunissa.Ei tuosta mitään hirveän hintaista tule, laskeskelin että pari-kolmesataa, itellä on senverran noita osia.Tuota villaa täytyy tosin vielä hankkia.Onko tuon grafiitti upokkaan ja keraamisen insertin välillä välystä kuinka paljon osaan tehdä muotista isomman?.
Kivenviilaaja
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1112
Joined:Wed Dec 03, 2008 13:45
Lasku:5
Contact:

Re: Sulatuslaitteen tekoasiaa hopealle!?!?

Post by Kivenviilaaja » Wed Sep 14, 2011 12:52

Muistaakseni muutama milli olisi ollut sivusuuntaan välystä upokkaan ja uunin suuaukon välissä. Siinä keraamisessa kupissa on kapeampi "kaulus", joka pitää upokkaan paikallaan. Sisäpuolelta siinä oli sentti tai pari väliä upokkaan reunasta mitattuna. Lämpö siirtyy melko tehokkaasti säteilemälläkin kun lämpötila on 1000C tienoilla, joten niitä ei ole tarvetta mitoittaa ihan toisiinsa kiinni.

Mun uunissa vastuslanka oli jotain noin millin vahvuista ja kierretty n. 5mm spiraaliksi, joka oli pyöritetty kupin ulkopinnalle. Kierrosten välissä oli ehkä 2mm paksu ja 5mm korkea keraaminen seinä estämässä oikosulkuja kierrosten välillä. Aika tiheään sen vastuslangan saa laittaa jos tavoittelee vaikka 1100 lämpötilaa uunin sisälle, kun normaali lanka taitaa kestää vain aavistuksen sitä enemmän (jotain 1200 C luokkaa).
Post Reply