Lehti/kuviosaha

Monilla lienee muitakin käsityöharrastuksia kuin helmityöt ja korut. Muut kädentaidot -osio on varattu sekalaisille kädentaitojutuille (neulonta, huovutus, paperiaskartelu jne.)

Moderators:Cattleya, Muikku, Eowyn, inkku, Henna

Post Reply
User avatar
Tinjami
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1397
Joined:Fri Sep 21, 2007 16:27
Lasku:5
Location:Leppäkorpi/Sastamala
Contact:
Lehti/kuviosaha

Post by Tinjami » Sat Apr 14, 2012 13:12

Onkos täällä jollain lehtisahaa ja jos on, niin millaisia löytyy?
Itsellä tuollainen Proxxonin kone kiiltelee haaveissa ja kokemuksia haluaisin. Ko. kone kuitenkin maksaa aika hunajaa ja mietinkin pärjäisikö jollain halpisversiolla, joita esim. Motonet myy alle satasella...

Merkkejähän noistakin löytyy halpiksista ammattitasoisiin, mutta kun kokemusta ei ole, niin on kamalan vaikeaa tehdä päätöksiä. :roll: :wink:
Ei, en ole hidas.
Olen kroonisesti myöhässä...
Kivenviilaaja
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1112
Joined:Wed Dec 03, 2008 13:45
Lasku:5
Contact:

Re: Lehti/kuviosaha

Post by Kivenviilaaja » Sat Apr 14, 2012 15:42

Mulla on tuollainen kone. En suosittele tuollaista tai mitään muutakaan tavallista lehtisahaa koruhommiin. Johonkin puuaskarteluun sellainen menee ihan hyvin, mutta tarkkuus ja terän kontrolli ei ole alkuunkaan riittävällä tasolla korutöihin. Puuaskarteluihinkin suosin jotain rautakauppojen umpirautaa olevaa sahaa, kun niissä pöytä on tukevampi ja raskaampi, mikä on olennaista sahauksen tarkkuudelle.

Kaikissa tuollaisissa sahoissa terän sahausliike on ylös-alas, mutta mekanismin rakenteesta johtuen terä liikkuu sahausliikkeen aikana myös n. 5mm verran eteen-taakse suunnassa. Tuossa Proxxonissa se sahauspöytä on myös aika heppoinen alumiininen ja terää varten oleva reikä on hirveän iso, joten mitään pientä ei voi sahata, koska sahattava kappale keikkaa sinne terän reikään. Joskus kokeilin sahata tuollaisella myös ihan kuparipeltiä jotta tekisin emalikoruja, mutta siitäkin tuli vain hirveää noitumista, koska metallin sahaaminen suoraan on todella vaikeaa ja teriä katkeilee yhtenään.
Sahojen teknisiin ominaisuuksiin kannattaa myös suhtautua varauksella. Esim. tuon Proxxonin luvataan sahaavan 50mm paksua puuta. Sen paksuinen kalikka kyllä mahtuu siihen sahattavaksi, mutta sahaaminen on todella hidasta ja epätarkkaa ja jossain vaiheessa terä kuumenee ja alkaa savuamaan, elleivät sahaajan hermot pala sitä ennen. Parhaimmillaan tuollainen saha on jonkin max. 5mm puulevyn/vanerin sahauksessa ja kaikki sitä paksumpi on enemmän tai vähemmän tervanjuontia.

Jos korutöihin etsit konesahaa tai haluat muuten tehdä jotain tarkkaa metallin sahausta, niin en keksi mitään muuta käyttökelpoista kuin tuollaisen monimutkaisemman koneen, jossa sahanterä liikkuu "kiskoja pitkin" täysin vakaasti pystysuoraan. Ainoa haitta on, että tuollainen maksaa 10x Proxxonin sahan verran. http://www.ottofrei.com/store/product.p ... at=&page=1

Tuollaiset Proxxon ym. lehtisahakoneet ovat hyviä kevyeen puuaskarteluun, mutta jos korunteosta puhutaan, niin kokemuksen syvällä rintaäänellä voin suositella, että raha kannattaa sijoittaa vaikka tukevaan pöytään, perinteiseen sahaustukeen ja laadukkaaseen käsisahaan & teriin, niin lopputuloksen kanssa on paljon tyytyväisempi.
User avatar
Tinjami
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1397
Joined:Fri Sep 21, 2007 16:27
Lasku:5
Location:Leppäkorpi/Sastamala
Contact:

Re: Lehti/kuviosaha

Post by Tinjami » Sat Apr 14, 2012 18:12

Askartelukäyttöön tuota olisi tarkoitus käyttää, ei niinkään koruiluun. Tai en siis ajatellut metalleja tuolla sahata. :)

Vaihtoehtoina on Delta, Dremel, Delta, Herkules, Ferm... Hinta 100-300€. Hermoparat ei kestä näiden kanssa, kun ei ole kokemuksia verrattavana.

Ainoa vaatimus on, että kone pitää saada kotimaiselta kauppiaalta ja mieluiten maanantaina. Olisi meinaan vähän kiire työstettävällä kappaleella... ;)
Ei, en ole hidas.
Olen kroonisesti myöhässä...
Kivenviilaaja
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1112
Joined:Wed Dec 03, 2008 13:45
Lasku:5
Contact:

Re: Lehti/kuviosaha

Post by Kivenviilaaja » Sat Apr 14, 2012 19:20

Kannattaa googlettaa vaikka "scroll saw selection" niin noista löytyy vertailutietoja ja yleisesti infoa eri ominaisuuksista. Kotimaisiltakin sivuilta saattaa jotain löytyä.
Esim. tuossa on yksi infopaketti: http://www.scrollsawer.com/reviews/choo ... l-saw.html

Yleisesti noissakin pätee, että halpaa ja hyvää ei ole keksitty. Jos on mahdollista, niin kannattaa kaupassa koeajaa saha ja ainakin kuulostella, että millaista meteliä se pitää ja kuinka pahasti kone tärisee. Hyvä kone on hiljainen ja suurimmallakaan nopeudella ei tärise paljoa. Tuota Proxxonin konetta en suosittele kovinkaan lämpimästi, sillä samalla rahalla tai jopa halvemmalla saa parempia koneita.
User avatar
Tinjami
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1397
Joined:Fri Sep 21, 2007 16:27
Lasku:5
Location:Leppäkorpi/Sastamala
Contact:

Re: Lehti/kuviosaha

Post by Tinjami » Sat Apr 14, 2012 20:46

Kiitos kommenteista, tiesin, että täällä löytyy kuitenkin joku joka tietää... :)

Mikäli et tuota Proxxonia suosittele, niin pystytkö suosittelemaan näistä muista Suomessa myytävistä yksilöistä jotain? Edes sellaista, mikä olisi vähiten huono. :D
Ei, en ole hidas.
Olen kroonisesti myöhässä...
Kivenviilaaja
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1112
Joined:Wed Dec 03, 2008 13:45
Lasku:5
Contact:

Re: Lehti/kuviosaha

Post by Kivenviilaaja » Sun Apr 15, 2012 11:37

Aika hankala suositella, kun ihan vähään aikaan en ole käpistellyt niitä. Jos itse olisin hakemassa sahaa, niin kriteerit olisivat suunnilleen:
-ei halpa.
-sahassa olisi hyvä voida käyttää tappikiinnitteisiä teriä ja ilman tappia olevia lehtisahan teriä.
-pölynimurille olisi hyvä olla liitäntä. Sitä purua tulee yllättävän paljon ja se on niin hienojakoista, että jää leijumaan ilmaan jos sitä ei imuroi pois.
-portaaton nopeudensäätö on kiva, mutta ei mitenkään pakollinen asia.
-sahauspöydän pitäisi olla mahdollisimman paksu, painava ja tukeva. Jos se on ohut ja keveä, niin se tärisee ja taipuilee sahatessa ja pitää hirveää melua (suurin melu tulee pöydän tärinästä). Kaupassa kannattaa vaikka sormella naputella ja koputella niitä ja kuulostella, että mikä tärisee ja soi eniten. Kannattaa valita hiljaisin ja vakain.
-mahdollisimman vähän muovisia osia.
-teriä joutuu yleensä vaihtamaan tai irroittamaan melko usein, joten teränvaihdoin helppous kannattaa tsekata (millaista akrobatiaa tarvitaan terän alapään kiinnitykseen, tarviiko siihen työkaluja jne.). Kannattaa suosia sellaista, jossa terän voi vaihtaa ilman työkaluja.

Proxxonin sahoista jotkut tykkäävät, joten ei ne kovin huonoja voi olla. Deltaa on paljon kehuttu monessa paikassa ja itse pitäisin niitä melko varteenotettavina (valurautainen pöytätaso on hyvä...). Dremel on lopettanut sahojen valmistamisen, joten jättäisin ne väliin, koska takuuasioiden ym. kanssa voi tulla ongelmia jatkossa. Dremelin sahoista mulla ei ole kovin hyvää mielikuvaa, kuten ei muistakaan niiden tuotteista. Fermin sahoista mulla on mielikuva, että ne ovat aika heppoisia harrastelukoneita, eli jättäisin väliin.
Excalibur ja Hegner tuntuvat olevan monen pro-sahaajan suosiossa, mutta hinnat ovat ihan eri luokkaa kuin mitä olet etsimässä.
Post Reply