Hopean valaminen?

korujen valmistus hopeasta ja muista metalleista; tekniikat, materiaalit ja työvälineet.

Moderators:Cattleya, Muikku, Eowyn, inkku, Henna

aalha
löytänyt aidot helmet
Posts:287
Joined:Tue Oct 16, 2007 9:01
Hopean valaminen?

Post by aalha » Sun Dec 16, 2007 20:04

Onko teistä jollain kokemusta hopean valamisesta? Miten homma tehdään helpoiten?
User avatar
Othel
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:2046
Joined:Tue Jan 10, 2006 13:09
Lasku:5
Location:Tuusula
Contact:

Post by Othel » Sun Dec 16, 2007 21:38

Mennään Ari Vuorelan kurssille.

No joo, olen hiukan asiaton... Olen sellaisella kurssilla yrittänyt valaa, ja tälläiselle täysin metallitöitä tuntemattomalle se oli aika mahdottoman vaikeaa ja vaarallista. Reippaammat helmettiläiset vastatkoon!
User avatar
anzu
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:5970
Joined:Fri Mar 31, 2006 10:00

Post by anzu » Sun Dec 16, 2007 23:31

lyhyt ja hatara oppimääärä tulee tässä

Valamista tehdään ns.hiekkavalulla ja kipsivalulla.

Hiekkavalussa muotti tehdään oikeaan valuhiekkaan esim. kupilla, oma veistämällä muodolla jne. Mallin pitää olla päästävä eli kun nostat mallin tampatusta hiekasta pois, niin sen pitää lähteä ilman että hiekka jää kaaroksiin ym. kiinni.

Kipsivalulla voi tehdä sitte minkälaisia ja muotoisia juttuja, jos vaan tilat riittää. Oli tässä joku koko rajotus muistaakseni.
Ensin tehdään ne mallit, puusta, metallista jne, vahasta jne. Noista puu & metallimalleista tehdään sellaseen kumiin muotti, joka täytetään sulalla vahalla, jos haluaa sarjoja tehdä. Tai sitte tämä ensin vahasta oleva muotitaan valun jälkeen.
Sen jälkeen nämä vahakuviot liitetään ns.runkoon. Sulatetaan sitä rungon vahaa ja lisätää jos tarvis sinne juureen. Muodoksi tulee ns.kuusi. Joka sen jäläkeen laitetaan "purkkiin" johon kaadetaan kipsiä päälle. Odotellaan että kipsi kuivuu ja sitte laitetaan se uuniin. Jossa vahat palaa pois ja kun kaikki on sulannut pois. Niin voidaan valaa. En muista lämpötiloja.
Mutta noin pääpiirteittäin tapahtuu.
-anzu
User avatar
Virpi
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1197
Joined:Thu May 18, 2006 14:11
Lasku:5
Location:Helsinki

Post by Virpi » Thu Dec 20, 2007 21:29

Kokemuksia Arin kurssilta Kankaanpäästä:

Hiekkavalussa käytetään nk. punertavaa öljyhiekkaa (termi, ei niinkään öljyinen). Muotti täytetään hiekalla tiukasta tamppaamalla, keskelle laitetaan valettava esine, joka talkittu, laitetaan muotin toinen osa ja lisää hiekkaa, kunnes "kakku" tiivis. Sitten avataan muotti keskeltä, poistetaan mallikappale ja tehdään valun tarvitseman juoksutukset arvioimalla esineen painopiste. Laitetaan muotti kiinni. Tämän jälkeen tehdään "suppilo" korvertamalla hiekkaa siten, että reikä johtaa suoraan tyhjiöön, johon siis on tarkoitus syntyä uusi kappale. Sulatettu metalli kaadetaan "suppilosta" muottiin, joka avataan. Hiekan voi käyttää uudelleen. Valoksesta sahataan suppilotappi pois ja viimeistellään uusi kappale.

Arin opetuksessa aloitetaan tinavalusta, jotta nähdään, kuinka malli käyttäytyy. Tinasta valettua kappaletta voidaan vielä hioa (HUOM! ehdottomasti eri työkaluilla kuin mitä hopeaa käsitellään), kunnes malli tyydyttää. Tarpeeksi harjoiteltuaan saa luvan kokeilla aitoa hopeaa.

Kaikki "romuhopea" voidaan käyttää valamalla se, mutta leimaamisen kannalta on tärkeää pitää pitoisuudet erillään, eli 925 on oltava kokonaisuudessaan samaa pitoisuutta.

Kokemuksen rintaääni: valutöissä vaaditaan sitkeyttä ja pikkutarkkaa huolellisuutta. Valoin simpukan kahdesti tinasta, kunnes sain luvan hopeaan. Ekasta simpukasta puuttui iso kappale, toisesta hieman vähemmän ja kolmas kerta toden sanoi: vain nuppineulan pään kokoinen reikä, joka oli helppo paikata. Yksi simpukka painaa hopeisena 54 grammaa.

Pienemmät simpukat olivat hieman helpompia, muttei niistäkään kerralla kaikki onnistuneet. Erään projektin lopputulos on nähtävissä galleriassani.
User avatar
mikkopee
silmäilee HillTribe-hopeaa
Posts:548
Joined:Wed Sep 27, 2006 13:39
Lasku:5

Post by mikkopee » Thu Dec 20, 2007 23:28

Aika helppoa tuon hopean valaminen on. Tärkeintä on ehkä kaatotilanne (valu). Kaadon pitää olla ripeä, mutta ei nopea. Metalli pitää myös suojata liekillä hyvin valu tapahtuman aikana. Metalli ei saa olla liekin ulkopuolella hetkeäkään välillä sulatuskuppi-muotti. Eli koko valukaadon aikana metallia pitää suojata liekillä; muuten se hapettuu hetkessä ja tulee huono valu.

Nim. Valuri :)
User avatar
Yukio
suunnittelee Balin-matkaa
Posts:442
Joined:Thu Jan 31, 2008 3:32
Lasku:5
Location:@Sastamala
Contact:

Post by Yukio » Thu Mar 06, 2008 19:15

Itselläni on ollut koululla mahdollisuus tehdä hopeavalutöitä ja meillä on käytössä keskipakolinko joka linkoaa sulan hopean muottiin. Muuten tekniikka on ollut tuo kipsivalu,kuusi hommeli. Sen verran tarkkaa jälkeä systeemi tekee että jos vahaa ei ole puhdistettu niin valussa näkyy sormenjäljet valmiissa tuotteessa...
Joskus isona rakentelen itelleni vastaavat systeemit että pääsee tekemään mitä haluaa..=)
Kärsivällisyys on hyveemme... my precious... "Noble art on weaving chain (maille)"
User avatar
stinde
Swarovski-kuumeessa
Posts:76
Joined:Mon May 05, 2008 20:05
Lasku:5
Location:Vantaa

Post by stinde » Fri Dec 26, 2008 14:11

Onkos kenelläkään tietoa, että kuka myy kipsivaluun sopivaa kipsiä?
User avatar
mikkopee
silmäilee HillTribe-hopeaa
Posts:548
Joined:Wed Sep 27, 2006 13:39
Lasku:5

Post by mikkopee » Fri Dec 26, 2008 19:01

stinde wrote:Onkos kenelläkään tietoa, että kuka myy kipsivaluun sopivaa kipsiä?
Sar Machinesta ainaki. Toi kipsivalu vaan on aika työlästä kotioloissa.. Pitää meinaa tehdä vahat, tyhjöidä, kuumentaa, ja valaa oikeassa lämpötilassa. Ja vielä tarvitaan lähes aina tyhjövalukone (mm. Diacast). Ilman tyhjiövalukonetta onnistuminen on huomattavasti harvinaisempaa. Suosittelen hiekkavalua, on varmempi ja helpompi konsti.
User avatar
stinde
Swarovski-kuumeessa
Posts:76
Joined:Mon May 05, 2008 20:05
Lasku:5
Location:Vantaa

Post by stinde » Fri Dec 26, 2008 20:14

Heikkavalu on helpompaa ja sitä olen tehnytkin.

Tavoitteena on nyt tehdä kappaleita, joita ei voi hiekkavalulla tehdä. Muut laitteet on jo olemassa, mutta tyhjiövalukone pitää vielä tehdä. Ohjeita valusta kyllä löytyy, mutta ongelmana on löytää tarvikkeet pääkäupunkiseudulta.

SAR machine on kallis paikka ja haluasin löytää edullisempia vaihtoehtoja.

Kipsin lisäksi tarvisen vielä valukumia tai silikonia. Onko tietoa?
User avatar
mikkopee
silmäilee HillTribe-hopeaa
Posts:548
Joined:Wed Sep 27, 2006 13:39
Lasku:5

Post by mikkopee » Fri Dec 26, 2008 20:45

stinde wrote:Heikkavalu on helpompaa ja sitä olen tehnytkin.

Tavoitteena on nyt tehdä kappaleita, joita ei voi hiekkavalulla tehdä. Muut laitteet on jo olemassa, mutta tyhjiövalukone pitää vielä tehdä. Ohjeita valusta kyllä löytyy, mutta ongelmana on löytää tarvikkeet pääkäupunkiseudulta.

SAR machine on kallis paikka ja haluasin löytää edullisempia vaihtoehtoja.

Kipsin lisäksi tarvisen vielä valukumia tai silikonia. Onko tietoa?
Sar Machine edelleen. Myös Diacastin Hyvärinen myy kipsejä ja valuun tarvittavia tarvikkeita.
Kivenviilaaja
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1112
Joined:Wed Dec 03, 2008 13:45
Lasku:5
Contact:

Re: Hopean valaminen?

Post by Kivenviilaaja » Thu May 07, 2009 14:25

Meinasin aloittaa uuden ketjun hopean valamisesta, mutta täällä näytti jo olevan tällainen...

Itse hurahdin taas valuhommiin n. 15 vuoden tauon jälkeen, tosin tällä kertaa materiaali on vaihtunut tinasta hopeaan.
Mitä mistäkin kannattaa ostaa -ketjussa oli pari viestiä hiekkavalumateriaalien ostopaikoista. Tässä koostettuna infoa, että mistä niitä saa:
http://www.cooksongold.com (delftclay systeemi)
http://www.goldschmiedebedarf.de/ (delftclay, hieman kallis)
http://www.zujeddeloh.de/ (jokin hiekkavalusysteemi, edullinen. Sivuilla on ohjeet tinan valamiseen, joten ennen tilaamista kannattaa kysyä ja varmistaa, että toimiiko se hiekka myös hopean kanssa.)
http://www.ravstedhus.dk/
http://www.sargenta.se/
http://www.kankurinaitta.com/ (tuollakin kuulemma on, mutta en ole tarkistanut)

Valuhiekat ja muottirungot löytyvät noista nettikaupoista kun hakee esim. sanalla "delft", "clay", "sand", "casting" tms...
(Tiedoksi: noissa molemmissa saksalaisissa firmoissa on hyvä englanninkielinen asiakaspalvelu.)

Tuolta löytyy ohjeita valujen tekemiseen:
-"Virallinen" delftclay ohje:
http://www.delftclay.nl/uploads/images/ ... ftclay.pdf
-Tuolla on jokunen video, jossa tehdään muotteja ja valetaan hopeaa:
http://www.delftclay.nl/index.php?page=youtube&hl=en
-Kultasormuksen valaminen:
http://www.syberg.be/goldsmith/make_a_ring.htm
-Erinäisiä ohjeita ja video sivun lopussa:
http://www.enamelandtiffany.com/spectec ... asting.htm

Se delftclay muottimateriaali ei nimestään huolimatta ole savea, vaan enemmänkin se muistuttaa silttiä, johon on sekoitettu sideaineeksi jotain öljypohjaista ainetta. Eli on varsin ylihinnoiteltua, kun se maksaa reilun kympin per kilo (paitsi zujeddeloh'n hiekka, joka on paljon halvempaa). Jenkit väittävät, että sielläpäin tunnettu petrobond -muottihiekka olisi samaa tavaraa. Parinkilon hiekkasatsi riittää kuulemma noin sataan valukertaan, joten yhtä valua kohti siinä ei tule hiekalle paljoa hintaa.

Mallikappaletta ja muottia tehdessä pitää ottaa huomioon, että hopeakappaleessa kaikki mitat tulevat olemaan noin 5% pienempiä kuin muotissa, mikä johtuu hopean kutistumisesta kun se jäähtyy. Eli jos jonkin kappaleen haluaa olevan vaikka 20mm kokoinen, niin mallikappale (ja muotti) tulee tehdä 21mm kokoiseksi.

Valaminen kannattaa tehdä ulkona, koska muottihiekasta palaa osa öljystä pois kun kuuma hopea kaadetaan muottiin ja ne savut ovat todella kitkerän hajuisia. Yhden sormuksen valamisessa sitä hiekkaa palaa mustaksi noin ruokalusikallisen verran ja se mustunut on heitettävä pois. Muuten se hiekka on uudelleenkäytettävää.

Jos täällä on muitakin hopean valamisesta kiinnostuneita, niin voin laittaa tarkempia ohjeita, kuvia jne. sitä mukaa kun asioita tulee opittua kantapään kautta ja saan jotain järkevää aikaan. :D

Cooksonin sivuilta bongasin niksipirkkavinkin, että se muottihiekka soveltuu myös hyvin pitämään hankalia metalliosia paikallaan juottamisen aikana.
User avatar
stinde
Swarovski-kuumeessa
Posts:76
Joined:Mon May 05, 2008 20:05
Lasku:5
Location:Vantaa

Re: Hopean valaminen?

Post by stinde » Thu May 07, 2009 19:48

Öljyhiekkaa saan LUX Oy:stä (www.lux.fi) Nurmijärveltä 50 kg säkeissä.
Säkin hinta on noin 50€.
Isosta säkistä riittää pitkäksi aikaa.

-- Timo
Kivenviilaaja
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1112
Joined:Wed Dec 03, 2008 13:45
Lasku:5
Contact:

Re: Hopean valaminen?

Post by Kivenviilaaja » Fri May 08, 2009 9:13

Onko sinulla tietoa, että kuinka hienojakoista tavaraa tuo Lux Oy:n hiekka on?
Mietin sitä, että keskiverto muottihiekka on melko karkeaa, mutta jos tuolta saa yhtään hienompaa laatua, niin sitä varmasti kannattaa hankkia sieltä.
Kivenviilaaja
sijoittaa jalokivilaatuun
Posts:1112
Joined:Wed Dec 03, 2008 13:45
Lasku:5
Contact:

Re: Hopean valaminen?

Post by Kivenviilaaja » Fri May 08, 2009 12:36

Kysin zujeddeloh:lta siitä heidän hiekastaan. Heidän asiakkaat ovat kuulemma kommentoineet, että se hiekka toimii kuin delftclay ja on ominaisuuksiltaan jopa hieman sitä parempaa. Hinta on 4€/kg luokkaa, mikä on melko edullinen, jos tarvii vain pieniä määriä. Täytyy kokeilla sitä kun seuraavan kerran tulee tilattua tuolta jotain... Kerron sitten, että miten se toimii.

Muottihiekkaa voi tehdä myös itse. Jossain tuli vastaan tiedonmurunen, että tavallinen sementti kelpaa hopeavaluihin muottihiekaksi ja sideaineeksi käy auton moottoriöljy, jota laitetaan niin vähän, että "hiekka" juuri ja juuri pysyy sopivasti kasassa. Amerikassa intiaanit valavat suuria määriä koruja tuolla systeemillä, ja se lienee käytössä myös muualla. Moottoriöljyn tulee sitten olla uutta, sillä käytetty öljy sisältää kaikenlaisia ei-kivoja aineita.
User avatar
stinde
Swarovski-kuumeessa
Posts:76
Joined:Mon May 05, 2008 20:05
Lasku:5
Location:Vantaa

Re: Hopean valaminen?

Post by stinde » Sat May 09, 2009 0:17

LUXin hiekka on hienoa ja hyvää. Useat käyttävät sitä ja ostin samaa aikoinaa SAR machinesta pienessä kalliissa pussissa.
TAIKin kursilla käytimme samaa hiekaa.
Hiekka toistaa hyvin pienetkin yksityiskohdat.

-- Timo
Post Reply